Beursautoriteit: verdenking tegen ex-top EADS opgeheven

De verdenking van handel in voorkennis tegen zeventien (oud-)bestuurders van EADS, het moederconcern van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, en hun aandeelhouders is opgeheven.

De Franse beursautoriteit AMF heeft laten weten de informatie waarover de bestuurders in de bewuste periode in 2005 en 2006 beschikten, niet „precies genoeg” kan zijn geweest voor „een redelijke investeerder” om zich op te baseren in de aandelenhandel.

De beslissing van de Autorité des Marchés Financiers komt als een gedeeltelijke verrassing. In juli oordeelde de rapporteur van de AMF die het onderzoek naar de voorkenniskwestie leidde, dat zeven van de zeventien bestuurders wel een boete verdienden.

Dat gold met name voor ex-bestuursvoorzitter Noël Forgeard van EADS, die 5,45 miljoen Euro aan aandelen verkocht in 2006, enkele maanden voordat de bekendmaking van nieuwe problemen bij de ontwikkeling van de superjumbo A380 van Airbus leidde tot een koersval van EADS. Forgeard vertrok kort daarop.

Forgeard heeft de beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Dat gold ook voor de andere betrokkenen, van wie commercieel directeur John Leahyd de belangrijkste nog actieve bestuurder van Aribus was. Bestuurders Thom Enders en Fabrice Brégier waren al eerder in het onderzoek gezuiverd.

De AMF volgt ook de aanbeveling van zijn eigen rapporteur niet om EADS een boete op te leggen 700.000 euro voor het niet tijdig informeren van de markt van de problemen met de A380. De huidige bestuursvoorzitter van EADS, Louis Gallois, had steeds gezegd een eventuele veroordeling bij de rechter aan te zullen vechten.

Parallel aan het AMF-onderzoek is er nog een Franse gerechtelijk vooronderzoek gaande naar handel in voorkennis.