Aboutaleb mag blijven van raad

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam mag aanblijven van een raadsmeerderheid, ondanks het falende overheidsoptreden bij de strandrellen in Hoek van Holland. Een motie van wantrouwen, ingediend door Leefbaar, kreeg alleen de steun van de grootste oppositiepartij van Rotterdam zelf. Bij het dancefeest kwam op 22 augustus een 19-jarige feestganger om het leven door een politiekogel. Of korpschef Aad Meijboom mag blijven, valt nog te bezien. Van korpsbeheerder Aboutaleb heeft hij de opdracht gekregen om voor 10 januari de eigen organisatie kritisch door te lichten, en zichzelf daarbij niet te sparen. Meijboom (59) liet eerder weten op te zullen stappen als er ontslagen vallen in zijn korps. Dat laatste lijkt onvermijdelijk, gelet op de harde toon van het COT-rapport. Aboutaleb ging gisteren diep door het stof. Zijn diensten hadden gefaald, erkende hij, zelf had hij verzuimd om na middernacht de hoofdofficier van justitie en de plaatsvervangend korpschef bijeen te roepen voor crisisberaad. (NRC)