Zege helpt Heerenveen niet verder

SC Heerenveen is gisteravond ondanks een ruime zege (5-0) op FC Ventspils uit Letland uitgeschakeld in de Europa League. Doordat in dezelfde poule Hertha BSC won van Sporting Portugal (1-0), gaat de ploeg van trainer Jan de Jonge niet door naar de knock-outfase van het toernooi. PSV won de laatste groepswedstrijd van de Europa League met 2-0 bij CFR Cluj uit Roemenië. De ploeg uit Eindhoven was als groepswinnaar al zeker van de volgende ronde.

De uitschakeling van Heerenveen was onnodig, zo realiseerden de supporters in het Abe Lenstra Stadion zich gisteren nog maar eens. In de voorgaande groepswedstrijden liet de Friese club het afweten op belangrijke momenten. Tot drie keer toe verspeelde het elftal van De Jonge punten in de slotfase.

Mika Väyrynen begon bij Heerenveen in het basisteam. De Fin kreeg de voorkeur boven Hernan Losada. Het was voor Väyrynen de eerste keer sinds zijn zware knieblessure dat hij vanaf het begin mee mocht doen. Achterin keerde Michel Breuer terug van een voetblessure, waardoor Michael Dingsdag weer op de bank zat. Väyrynen bracht Heerenveen, na een wat tegenvallende eerste helft, op voorsprong. De middenvelder kon na 55 minuten spelen de bal, na een ingooi, van dichtbij langs de doelman schieten. Drie minuten later was het duel beslist. Rechteraanvaller Roy Beerens legde de bal na een goede actie precies op het hoofd van Viktor Elm: 2-0. Invaller Gerald Sibon trof daarna ook nog twee keer doel. Verdediger Daryl Janmaat bepaalde de eindstand in de slotfase op 5-0.

Trainer De Jonge hield een dubbel gevoel over aan de wedstrijd. „Heerenveen kan weer op Heerenveen gaan lijken op deze manier”, zei hij. „Ik ben ontzettend blij met de manier waarop we het aangepakt hebben. Het was heel aardig, hier mogen we even van genieten. Maar niet te lang.” Heerenveen, op de veertiende plaats in de eredivisie, speelt zondag de laatste wedstrijd voor de winterstop, bij rivaal FC Groningen. Volgende week woensdag is PSV de tegenstander in het nationale bekertoernooi.

Coach Fred Rutten was zeer te spreken over de prestatie van PSV in de laatste groepswedstrijd. „Zeker de eerste helft was erg goed”, zei hij na de 2-0 zege op Cluj. De Roemeense ploeg had op voorhand al geen kans meer om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Danko Lazovic (strafschop) en Nordin Amrabat maakten de doelpunten voor PSV. Rutten kon zijn spelers alleen verwijten dat ze niet wat meer kansen creëerden.

Op een bevroren veld in Roemenië moet FC Twente vanavond (aftrap 21.05 uur) ‘overwintering’ in het Europees voetbal veilig zien te stellen. De koploper van de eredivisie is bij een overwinning op Steaua Boekarest zeker van een plek in de knock-outfase van de Europa League. Bij een ander resultaat is Twente afhankelijk van de uitslag bij de wedstrijd tussen het al geplaatste Fenerbahçe en FC Sheriff.

Ajax speelt in Amsterdam (aftrap 19.00 uur) tegen Anderlecht alleen nog voor de groepswinst, die bij de loting een beschermde status oplevert. Ajax is al zeker van een plaats in de volgende ronde, Anderlecht heeft aan een punt genoeg om zich bij de laatste 32 clubs te scharen.

De Nederlandse trainer Adrie Koster behaalde met Club Brugge zijn eerste internationale succes. De ploeg schaarde zich gisteren bij de laatste 32 clubs in de Europa League. De Belgen wonnen voor eigen publiek met 1-0 van de Franse club Toulouse, door een doelpunt van Ivan Perisic. „Als je vier jaar lang niet hebt overwinterd, is dit wel een prijsje voor de club”, zei Koster. (ANP)