Weer wereldrecord Gal/Totilas

Dressuurruiter Edward Gal heeft gisteravond met zijn hengst Totilas een wereldbekerwedstrijd in de Londense hal Olympia gewonnen. Gal behaalde zijn eerste grote succes in het winterse circuit met een niet eerder gerealiseerde score in de kür van 92,300. Adelinde Cornelissen werd met Parzival op gepaste afstand tweede, 81,950.

Het was voor de derde keer dit seizoen dat Gal met Totilas het wereldrecord verbeterde. Eerder deed hij dat in Hickstead (89,40) en bij het EK in Windsor (90,750). Bij dat laatste evenement veroverde hij de Europese titel bij de kür. Met de nationale ploeg won Gal ook goud op het landgoed van het kasteel van de Britse koningin.

„Het was net een sprookje”, zei Gal gisteren na de winnende rit in een uitverkocht Olympia. „Ik hoef alleen maar de richting aan te geven en Totilas doet wat ik vraag.” Cornelissen kon alleen maar „in bewondering toekijken”, ondanks de hoge score die zij zelf behaalde.

Ook juryvoorzitter Stephen Clarke kwam woorden tekort voor de goede prestatie van de Nederlandse combinatie. „We dachten in Windsor het geluk te hebben een niveau te zien dat we nog nooit hadden waargenomen, maar vanavond is dat niveau naar een nog hoger plan getild.”

Gal, dinsdag nog genomineerde bij de verkiezing sportman van het jaar, blijft met Totilas de grenzen verleggen. Het dier is bezig aan zijn eerste internationale seizoen. De combinatie Gal/Totilas geldt nu al als topfavoriet voor de Wereldruiterspelen van volgend jaar zomer in Kentucky (VS).

Bekijk beelden van de kür van Gal op nrc.nl/sport