Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Klimaatneutrale uitzending: verslaggevers gaan met de trein, de verwarming op de redactie gaat lager en er wordt geprobeerd in en rond de studio zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. Samen met een klimaatdeskundige is de afgelopen weken het energieverbruik van het televisieprogramma nauwkeurig in kaart gebracht. Een verslag daarvan. Ned. 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de ontwikkelingen bij de milieuconferentie in Kopenhagen en een verslag van het Rotterdamse raadsdebat naar aanleiding van het COT-rapport over de strandrellen bij Hoek van Holland. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Documentairemaker Michiel van Erp praat over zijn documentaire Beatrix, Majesteit, die op 25 december wordt uitgezonden. Cabaretier Herman Finkers vertelt over zijn protest tegen een burgerluchthaven in Twente en over zijn laatste show Na de pauze die op Tweede Kerstdag wordt uitgezonden. Hij zingt samen met Daniël Lohues een kerstlied. Ook muziek van Story Box, featuring Marijn. Tafelheer is Beau van Erven Dorens. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Scenarioschrijver Tomas Ross en acteur Daan Schuurmans praten over de vierdelige VPRO-dramaserie Bernhard, schavuit van Oranje. De EO-presentatoren Andries Knevel en Thijs van den Brink komen hun nieuwe programma Moraalridders toelichten. Ned.1, 22.55-23.45u.

documentaire

Holland Doc: Twee Rembrandts in de tuin. Verslag van Mark Atkin over zijn zoektocht naar een verborgen schat, begraven door zijn grootvader in 1939 in Lodz, Polen. Een deel van de sleutel bevindt zich in Los Angeles bij verre familieleden. Het andere deel, de plek van de veronderstelde schat, bevindt zich onder Pools militair bewind. De hoofdpersoon vertelt over zijn familiegeschiedenis, geïllustreerd door animaties, maar laat vooral alle pogingen en hindernissen in hedendaags Polen zien. Hoe gaat Polen om met de Wiedergutmachung? Ned.2, 22.50-0.17u.

Informatief

The culture show. Uitgebreid interview met de publiciteitsschuwe acteur Daniel Day-Lewis onder meer over de film Nine, een musical geïnspireerd door Federico Fellini, waarin ook Penélope Cruz, Sophia Loren en Judi Dench spelen en een terugblik op de uitzendingen van afgelopen jaar. BBC 2, 20.00-21.00u.

Andere tijden: Maatschappij op hol: de Millenniumbug. Geschiedenismagazine. In de aanloop naar oudejaarsnacht 2000 stijgt de spanning: slaat de millenniumbug toe of niet? De overheid heeft ons voorbereid, er is geoefend met noodscenario’s, maar niemand weet wat er echt gaat gebeuren. Ned.2, 21.30-22.00u.

The planet. Documentaire over de waar- en onwaarheden over het opwarmen van de aarde en klimaatveranderingen. De komende twintig tot vijftig jaar zijn cruciaal voor het leven op aarde. Er wordt getoond hoe de aarde snel verandert en wat dat betekent voor de mens op aarde. De film, waarvoor in twee jaar meer dan 25 landen zijn bezocht, gaat over meer dan klimaatverandering alleen, maar toont hoe de mens vervreemd is van de aarde. De documentaire praat met onderzoekers over klimaatverandering en toont gewone mensen die in hun dagelijks leven worden geraakt door veranderingen in hun leefomgeving. Ned.2, 0.35-1.40u.

Amusement.

Roué Verveer. In zijn voorstelling Voorwaardelijk Vrij probeert de Surinaams-Nederlandse cabaretier Roué Verveer op persoonlijke en algemene vragen over vrijheid. Registratie van vierde theatervoorstelling van Verveer. Ned.3, 20.25-22.00u.

Grumpy old woman at Christmas. Rijpere vrouwen klagen eloquent en met humor over de ongemakken met Kerst: kaarten kopen en versturen, vermoeiend winkelen, cadeaus uitzoeken, regelen. Met onder meer Sheila Hancock, Germaine Greer en Ann Widdecombe. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

UEFA Europa league: Ajax-Anderlecht. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd op de laatste speeldag in de groepsfase waarbij Ajax voor het thuispubliek speelt tegen Anderlecht, later op de avond (21.00u.) gevolgd door de wedstrijd Steaua Boekarest - FC Twente, en met samenvattingen (om 23.00.u) van de overige wedstrijden. RTL 7, 18.00-23.00u.