VN staken gewraakte coöperatie met leger Congo

De VN-vredesmissie in Congo beëindigt aan het einde van deze maand haar omstreden militaire samenwerking met het Congolese regeringsleger. Dat heeft de speciale VN-gezant voor Congo, Alan Doss gisteren gezegd ten overstaan van de Veiligheidsraad in New York.

De VN-missie in Congo, bekend onder het acroniem MONUC, is de afgelopen maanden sterk bekritiseerd om haar militaire samenwerking met het Congolese leger. MONUC lanceerde in maart samen met het regeringsleger operatie ‘Kimia II’, tegen gewelddadige Hutu-militanten in het oosten van Congo. Regeringssoldaten hebben tijdens ‘Kimia II’ honderden Congolese burgers vermoord en vele anderen verkracht en beroofd, zo schreef mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch deze week in een rapport. Onderzoekers van de VN zelf concludeerden eind vorige maand dat het gezamenlijke offensief de humanitaire crisis in Oost-Congo heeft „verergerd”.

VN-gezant Doss zei gisteren dat de doelstellingen van de militaire operatie „grotendeels zijn gehaald”. Volgens Doss was het doel niet om de Hutu-milities uit te schakelen, maar om ze „uiteen te drijven” en hun illegale grondstofwinning te belemmeren. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn ruim duizend van de naar schatting vijfduizend Hutu-militanten in Oost-Congo ontwapend sinds het begin van het offensief.

Doss erkende dat er spanning bestaat tussen het neutrale karakter van een VN-vredesmissie en het verlenen van militaire steun aan een notoir ongedisciplineerd leger als dat van Congo, dat onderbetaald is en voor een deel bestaat uit voormalige militanten. The New York Times publiceerde vorige week documenten waaruit bleek dat juristen van de VN in april intern vergeefs hadden gewaarschuwd voor mensenrechtenschendingen door regeringssoldaten.

MONUC gaat zich volgens Doss nu richten op het behouden van het terrein dat de voorbije maanden is heroverd en – sterker dan voorheen – op het trainen van regeringssoldaten. De VN-gezant benadrukte dat MONUC de optie openhoudt voor toekomstige, gerichte operaties samen met het Congolese leger tegen militanten.

De Veiligheidsraad zal in de komende dagen het mandaat voor MONUC verlengen met vijf maanden, zo verwachten diplomaten. In die vijf maanden zal de missie, die in 1999 operationeel werd en nu met 21.000 manschappen ‘s werelds grootste VN-missie is, een plan opstellen voor een geleidelijke terugtrekking uit Congo, aldus Doss. (Reuters, AP, BBC)