Ter Horst: Telegraaf te snel afgeluisterd

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) erkent dat zij in een te vroeg stadium toestemming heeft gegeven om journalisten van De Telegraaf af te luisteren. „Ik zal dat in eenzelfde geval niet weer doen”, zei de minister vanochtend tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Daarmee onderschrijft zij de conclusies uit het rapport van de Commissie Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Redacteuren van De Telegraaf werden afgelopen voorjaar getapt nadat zij artikelen hadden gepubliceerd op basis van staatsgeheime stukken. Het vermoeden was dat die waren gelekt vanuit de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De rechtbank en het gerechtshof oordeelden dat Ter Horst de AIVD op foute gronden toestemming had gegeven om de journalisten af te luisteren. De CTIVD oordeelde onlangs dat de maatregel terecht was, maar in een te vroeg stadium werd ingezet.

Een deel van de Tweede Kamer had er bij de minister op aangedrongen om excuses aan te bieden of een gebaar te maken in de richting van De Telegraaf. Ter Horst bood niet letterlijk haar excuses aan, maar nodigde de hoofdredactie van De Telegraaf uit om bij haar op het ministerie te komen om over de kwestie te spreken. „Als dat maar enigszins de lucht kan klaren, zal ik dat graag doen.”

Dat was voor de Tweede Kamer voldoende. „Wij wilden een excuusje van Guusje. Dat is eigenlijk wel gelukt, natuurlijk wel in haar eigen bewoordingen”, zei SP’er Ronald van Raak. Partijgenoot Ton Heerts (PvdA) sprak van een „groots gebaar van een grootse minister”.

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf denkt daar anders over. Hij vindt het belangrijk dat Ter Horst heeft gezegd dat ze het in de toekomst anders gaat aanpakken, zei hij in een eerste reactie op de publieke tribune. Maar, voegde hij daaraan toe, „ik heb nog geen excuses gehoord”. Paradijs weet nog niet of hij op de uitnodiging van de minister ingaat.