Sport kort

FC Barcelona in finale WK voor clubteams tegen Estudiantes

ABU DHABI. FC Barcelona heeft gisteren in Abu Dhabi de finale bereikt van het wereldkampioenschap voor clubteams. De winnaar van de Champions League versloeg in de halve eindstrijd de Mexicaanse club Atlante met 3-1. Barcelona treft in de eindstrijd Estudiantes uit Argentinië, dat dinsdag al had afgerekend met Pohang Steelers. Atlante, kampioen van de CONCACAF, nam al vroeg in de wedstrijd brutaal de leiding door een treffer van Guillermo Rojas. Sergio Busquets bracht de Spaanse club tien minuten voor rust weer op gelijke hoogte. Door doelpunten van Lionel Messi en Pedro in de tweede helft trok Barcelona de wedstrijd naar zich toe. Messi scoorde twee minuten nadat hij als invaller in het veld was gekomen. De Argentijn begon op de bank omdat hij last had van zijn enkel. (ANP)

Renstal Renault blijft actief in Formule 1

PARIJS. Autofabrikant Renault blijft, in tegenstelling tot Honda, Toyota en BMW, actief in de Formule 1. Renault heeft een strategisch partnerschap gesloten met het Luxemburgse bedrijf Genii Capital, gespecialiseerd in nieuwe technologie en gemotoriseerde sport. Renault maakte ook bekend door te gaan met de levering van motoren aan Red Bull Racing, werkgever van vicewereldkampioen Sebastian Vettel. Volgens Renault is na 35 jaar een nieuwe fase aangebroken in het F1-programma. Daarin staan kostenbesparingen centraal. (ANP)

De Mos in beeld als bondscoach Schotten

DEN HAAG. Aad de Mos is kandidaat om bondscoach van Schotland te worden. Dat heeft de 62-jarige Hagenaar gisteren bevestigd. De Schotse voetbalbond zoekt een opvolger voor George Burley, die vorige maand na een mislukte WK-kwalificatie werd ontslagen. „Iemand van de Schotse bond heeft me gebeld met de vraag of ik interesse heb. Daar heb ik positief op geantwoord”, aldus De Mos, die hoorde dat hij niet de enige kandidaat is. „Er schijnen nog twee of drie kandidaten te zijn. Ik wacht wel af.” De Mos moest vorig jaar vertrekken bij Vitesse. Sindsdien zit hij zonder club. (ANP)

Deserterende sporters vrezen dood in Eritrea

NAIROBI. De twaalf Eritrese voetbalinternationals die vorige week niet naar hun vaderland terugkeerden na een toernooi in Kenia, vrezen te worden gedood als zij teruggaan. Dat heeft een woordvoerder van de Keniaanse voetbalbond gezegd. De spelers stellen dat zij een eed hebben afgelegd en de Eritrese regering hebben gezworen niet te zullen overlopen. De spelers hebben een asielverzoek ingediend in Kenia. Dat proces kan tot drie maanden duren. De twaalf kwamen zaterdag niet opdagen voor de terugvlucht van Nairobi naar Eritrea. (AP)

Puntenmindering Quick Boys en ASWH

ZEIST. De tuchtcommissie van voetbalbond KNVB heeft hoofdklassers Quick Boys en ASWH bestraft voor ongeregeldheden tijdens het onderlinge duel op 31 oktober. Quick Boys moet één punt inleveren en een boete van 200 euro betalen. ASWH krijgt twee punten in mindering en een boete van 300 euro opgelegd, waarvan 100 euro voorwaardelijk. De wedstrijd in de hoofdklasse A werd stilgelegd nadat spelers van ASWH zich misdroegen tegenover de scheidsrechter. Verder waren leden van beide clubs betrokken bij een collectieve duw- en trekpartij. (ANP)

Zwemmers in nieuw zwempak van textiel

AMSTERDAM. Een deel van de Nederlandse zwemtop hult zich komend weekeinde tijdens de NK kortebaan in het Sloterparkbad in een nieuw, goedgekeurd badpak van Speedo, de LZR Elite. Amsterdam heeft de primeur. De fabrikant voldoet met het zwempak en zwembroek, gemaakt van ‘nieuwerwets’ textiel, aan de richtlijnen van de FINA die met ingang van 1 januari van kracht worden. Outfits van polyurethaan zijn dan voorgoed verleden tijd. (ANP)