Sopranen als stralende herdertjes

Klassiek Kerstconcert door Ned. Bachvereniging. Tour t/m 23/12. Inl.: www.bachvereniging.nl ***

Tegelijk met de eerste vrieskou brengt de Nederlandse Bachvereniging een kerstconcert in zeven steden. De programmering is voorbeeldig. Zo krijgt Bachs ‘Ouverture’ uit de Suite in D een echo in de kerstcantate Unser Mund sei voll Lachens. Het geschal van trompetten keert terug in het fonkelende Magnificat. En innemende kerstliederen van Schein en Hammerschmidt bieden tegenwicht aan Bachs doordachte contrapunt.

Jos van Veldhoven, al sinds 1983 verbonden aan de Bachvereniging, lijkt vergroeid met zijn musici. Violen spinnen zilveren garen, de hobo mag vrijuit treuren en het koor volgt nauwgezet. In de uitverkochte Westerkerk in Amsterdam was het alleen bij aanvang zoeken naar de juiste timing.

Een minder evenwichtige indruk maken de gastsolisten. Bij elke aria van Bach luistert de balans tussen techniek, theater en devotie nauw; bas Stephan MacLeod is solide, maar weinig meeslepend. Alt William Towers zingt invoelend, maar bij hem ontbreekt het aan opperste controle. Tenor Charles Daniels is geen partij voor de trefzekere en heldere Johannette Zomer. Jammer dat zij steeds terugvalt op het trekje elke strakke lijn met een kort vibrato af te sluiten.

In groter verband deert het weinig. Aan het Magnificat ontsnappen talloze kleine erupties van geluk. Het sopraanduet Currite, pastores van Verrijt straalt dankzij Zomer en Dorothea Jakob als dubbelster aan de winterhemel.

    • Floris Don