Ruiming van 35.000 geiten

Alle drachtige geiten bij met Q-koorts besmette bedrijven zullen geruimd moeten worden. Net als besmette mannetjes, aangezien zij via hun sperma de besmetting kunnen overbrengen. Dat hebben de ministers Verburg (LNV) en Klink (Volksgezondheid) gisteren bekendgemaakt. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint op 21 december met het ruimen van de 55 besmette bedrijven waar zich naar schatting ongeveer 34.500 drachtige geiten bevinden en 1.200 bokken. De niet-drachtige vrouwtjes worden gespaard en gevaccineerd, maar daarna mag er niet meer met ze worden gefokt. Het grootschalig ruimen is een klap voor de sector, vindt minister Verburg. „Het is verschrikkelijk ingrijpend voor veehouders, hun gezinnen, omwonenden, artsen, vervoerders en de mensen die de dieren moeten doden”. Maar de minister is van mening dat het noodzakelijk is vanwege de volksgezondheid. De getroffen veehouders lieten via landbouworganisatie LTO weten begrip te hebben voor de maatregelen, maar het moeilijk te verteren te vinden dat er gezonde dieren worden gedood. Gisteren werd, na aandringen van de Tweede Kamer, ook de lijst met adresgegevens van besmette bedrijven bekendgemaakt. Om voorbijgangers te waarschuwen dat ze in de buurt van een bedrijf met Q-koorts zijn, komen er blauwe waarschuwingsborden te staan. (ANP)