Rebellen Colombia werken samen

De twee grootste guerrillabewegingen van Colombia, de FARC en de ELN, gaan samenwerken bij hun strijd tegen de regering. Dat hebben de rebellengroepen gisteravond aangekondigd in een gezamenlijke verklaring op de website Anncol, die vaak persberichten van de FARC publiceert.

In de verklaring zeggen de FARC (Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) en de ELN (Nationale Bevrijdingsleger) met „geweld en oorlogszucht” samen op te trekken tegen de centrum-rechtse regering van president Alvaro Uribe.

De samenwerking is opmerkelijk omdat in de burgeroorlog in Colombia, die al jaren woedt, de FARC en de ELN niet alleen de regering bestrijden maar vaak ook elkaar. Ideologisch verschillen beide groepen sterk. In de verklaring van gisteren beloven de rebellengroepen echter elkaar niet meer te zullen bestrijden.

Volgens analisten houdt de samenwerking verband met de toenemende druk op de rebellen. De Colombiaanse regering heeft de afgelopen maanden de FARC verscheidene slagen toegebracht. De groepering wordt daarbij gesteund door de VS, wat Uribe op kritiek is komen te staan van linkse Latijns-Amerikaanse leiders zoals Hugo Chávez (Venezuela) en Evo Morales (Bolivia).

Gisteren volgde opnieuw een tegenslag voor de FARC. Het Colombiaanse leger maakte bekend dat het tien rebellen van de beweging had gedood, waaronder een hoge commandant, Ruben Garcia.

De FARC telt volgens de regering van Uribe nu nog zo’n 9.000 strijders, ten opzichte van de circa 16.000 in 2001, vlak voor Uribes aantreden. De ELN telt op dit moment zo’n 5.000 strijders. (BBC, AFP, Reuters)