Raad wenst vertrek korpschef Meijboom

Een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad stuurt aan op het vertrek van korpschef Aad Meijboom. Dat bleek vanmorgen bij het begin van het raadsdebat over het falende overheidsoptreden bij de strandrellen in Hoek van Holland. Daarbij kwam op 22 augustus een 19-jarige feestganger om het leven door een politiekogel.

De twee grootste partijen in raad, de PvdA en Leefbaar Rotterdam, zijn beide van mening dat Meijboom onvoldoende grip heeft op zijn korps. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) constateerde vorige week in een kritisch rapport dat vooral de politie fout op fout heeft gestapeld.

Volgens de PvdA, Rotterdams grootste coalitiepartij (achttien zetels), zijn personele consequenties bij de politie „onvermijdelijk’’. Meijboom (59) is volgens fractievoorzitter Peter van Heemst niet de aangewezen persoon om leiding te geven aan de gewenste cultuuromslag op de werkvloer. „Hoe kan de korpschef een beoordeling maken van de politietop waar hij zelf deel van uitmaakt?’’

Ook zijn tegenstrever Marco Pastors van Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar (veertien zetels) meent dat Meijboom moet opstappen. Burgemeester en korpsbeheerder Ahmed Aboutaleb kreeg vanmorgen vooralsnog het voordeel van de twijfel van Pastors, zij het wel met een waarschuwing. „Verbetering begint bij het besef van het eigen tekortschieten.’’

Alle partijen rekenen het Aboutaleb zwaar aan dat hij ’s nachts, vlak nadat hij werd geïnformeerd over de rellen, verzuimd heeft de driehoek bijeen te roepen. Pas op zondagochtend acht uur schoven de hoofdofficier van justitie en de plaatsvervangend korpschef aan voor overleg. „Een beginnersfout’’, aldus VVD-fractievoorzitter Jeannette Baljeu.

Niet de raad, maar minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) beslist over een eventueel ontslag van Meijboom. Tot ongenoegen van Aboutaleb liet Meijboom afgelopen weekeinde weten te zullen opstappen als er ontslagen vallen bij zijn korps.