Op de valreep: Pandemie is het spel van het jaar

spel

Pandemie, een bordspel van Matt Leacock (uitgave QWG) 2-4 pers. €35 *****

Veel ‘actuele’ bordspellen zijn niet leuk, die actualiteit (tv-serie of wereldramp) verkoopt toch wel. Wij zagen dus Pandemie – ‘Het lot van de hele mensheid ligt in jouw handen!’ – met argwaan binnenkomen. Alweer griep!

Volkomen ten onrechte. Wat een spel! Samen met parachutistenschaak (waarbij je de schaakstukken pas geleidelijk aan op het bord zet) en Domininon (een soort burgerlijk Magic van 999 Games) hebben wij Pandemie thuis zelfs al tot spel van het jaar 2009 uitgeroepen. Op de valreep.

Pandemie is vooral leuk omdat het zo ontzettend spannend is. En het ziet er ook mooi uit. Je werkt als spelers in een team samen om op het wereldbord ziekten te bestrijden. Je kan je dus voortdurend met de beurt van een ander bemoeien. Bij iedere beurt komen er meer ziekten op het bord (gele, rode, zwarte en blauwe blokjes van hout).

En dat klinkt zo: ‘Karachi besmet! Wie gaat dat uitstampen? Uitbraak in Bogota! Een medicijn tegen geel is er nog lang niet! En laten we hopen dat niks meer in China gebeurt. Iemand moet naar China!’

Zo praten we tijdens het spel. Het is een samenwerkingsspel, in je eentje kun je niet winnen. Omdat de urgentie van de aangolvende houten blokjes zo groot is, is die samenwerking vanzelfsprekend. Als bij kinderen die een zandkasteel tegen de zee verdedigen.

Pandemie is ook zo aantrekkelijk omdat het een erg soepel lopend spelsysteem heeft. Zoals zo vaak lijkt het van buiten moeilijk, maar het is vrij simpel als je het een keer gedaan hebt. Je voelt je ook een beetje antivirusteam in full swing. Knap gevonden is de epidemie. Dan kunnen door een truc met de besmettingskaarten alle recent besmette steden snel opnieuw besmet worden. Zéér gevaarlijk. Dan kijkt iedereen op het bord: hebben wij die oude ziektes wel voldoende uitgestampt?

Hendrik Spiering

    • Hendrik Spiering