Om over na te denken onder de kerstboom

De dubbeldikke kerstnummers van de opiniebladen moeten soms wel drie weken mee en zijn dus niet bedoeld om in een dag te lezen. Daarom slechts een boeketje sound bites uit de talloze interviews en profielen.

„Ik zie geen Malievelden of Museumpleinen toestromen” (premier Jan Peter Balkenende, Elsevier).

„Als rechtse partijen een compromis sluiten met links, krijgen ze alle lof. Er is bijna geen journalist in Nederland die kritisch zal schrijven over het feit dat het CDA uiteindelijk heeft ingestemd met het generaal pardon of het Irak-onderzoek” (vice-premier Wouter Bos, Vrij Nederland).

„Als Wilders daadwerkelijk wil regeren, dan zullen al zijn plannen, die rukwinden, neerslaan op papier. Het zal niet meer dan ijdel gezwets blijken te zijn” (voormalige VVD-leider Frits Bolkestein, HP/De Tijd).

„In Nederland is het nooit goed, en als het goed is, schiet iedereen door in euforie” (bondscoach Bert van Marwijk, Elsevier).

„Duitsers houden van Nederlanders en de stijl van het Nederlands voetbal. Omgekeerd is dat niet zo” (international Rafael van der Vaart, Elsevier).

„Ik ben te lui om Duits te leren” (zangeres Cecilia Bartoli, Elsevier).

„Ik heb altijd maar één ding, als ik terugkom in Nederland: zodra ik de landgrens over ben, raak ik meteen depressief” (Dominique Weesie van omroep PowNed, HP/De Tijd).

„Ja, er zijn twee opinieleiders vermoord, maar dan hoef je toch niet meteen tegen zo’n Europese grondwet te stemmen?” (scheidend anchorman Philip Freriks, HP/De Tijd).

„Nee, voor een vrouw met ambities in het leven, zoals ik, hebt u werkelijk alles mee” (GroenLinks-leider Femke Halsema in een liefdesbrief aan ‘ideale man’ George Clooney, Opzij).

„Zij die besturen, zouden iets franciscaans moeten hebben, compassionate leadership” (voormalig premier Ruud Lubbers, De Groene Amsterdammer).

„God is de grootste bron van liefde, die de mensen verbindt en de hele wereld stuwt. Maar goed, als ik dat zeg, dan heb ik een oneliner over God, en dat wil ik niet” (cabaretier Sara Kroos, HP/De Tijd).

„Het feit dat ik me als kind afvroeg of er wel zoveel dieren in de ark van Noach pasten, was al een teken dat ik niet wedergeboren was” (schrijver Maarten ’t Hart, Vrij Nederland).

„Een samenleving zonder geloof is niet per se onfatsoenlijk” (Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, Elsevier).

„Steeds minder mensen hebben behoefte aan grote verbanden. Terwijl we dat juist het hardst nodig hebben, alles wordt gefragmentariseerd en daarmee geïsoleerd” (Freek de Jonge, De Groene).

    • Hans Beerekamp