NS weigert poster Quinn

Gisteren is in de Beurs van Berlage in Amsterdam Niet Normaal geopend, een expositie die de positie van gehandicapten aan de kaak wil stellen. Tachtig kunstenaars vragen zich via hun werken af wat er nu eigenlijk normaal is in onze samenleving. En vooral: wie bepaalt dat?

De Nederlandse Spoorwegen vindt een beeldhouwwerk van een naakte gehandicapte man in ieder geval te aanstootgevend om in de openbare ruimte op te hangen. De NS weigert de posters van Niet Normaal, met daarop het beeldhouwwerk Stuart Penn van de Britse kunstenaar Marc Quinn, op te hangen in de stations uit angst dat reizigers zullen klagen. Een woordvoerder van de NS zegt dat reizigers stations vooral als „een prettige plek” moeten ervaren. „Deze poster vonden wij te confronterend en daarom niet geschikt voor een groot publiek.”

Het beeld op de poster is een afgietsel van een bestaande persoon, de Britse stuntman Stuart Penn, die zijn linkerarm en rechterbeen mist. „De NS vindt gehandicapte mensen blijkbaar niet normaal”, reageert Lieke Timmermans van Niet Normaal. „Maar ze hangen wel het in elkaar geslagen gezicht van Anouk op, of de onderbroeken van Jan Smit.”

Dit is precies waar de tentoonstelling over gaat, zegt Timmermans. „De NS slaat de spijker op zijn kop. Het geeft maar aan hoe belangrijk het is dat kunstenaars een thermometer in de samenleving steken.”

Een van de sponsors van de expositie, de door het ministerie van VWS gefinancierde gezondheidsorganisatie ZonMw, overweegt een klacht tegen de NS. Ook Support Magazine, dat opkomt voor de rechten van gehandicapten, wil werk maken van de zaak.

Op Niet Normaal is onder meer werk te zien van Nedko Solakov, Louise Bourgeois, Julika Rudelius, Marlene Dumas, Liza May Post en Job Koelewijn.

Niet Normaal, t/m 7/3 in Beurs van Berlage, Amsterdam. Dagelijks 11-18 uur. Inl: nietnormaal.nl

    • Sandra Smallenburg