Nederland kort

Onderzoek naar mishandeling tijdens koranles in Den Haag

Door onze correspondent

Den Haag. Politie en justitie doen op verzoek van de gemeente Den Haag onderzoek naar kindermishandeling tijdens koranlessen in Haagse moskeeën. Uit onderzoek van de Jeugdgezondheidszorg, die valt onder de GGD, blijkt dat in de periode van december 2008 tot en met 24 november 2009 49 signalen over gevallen van kindermishandeling tijdens koranlessen op Haagse moskeeën zijn binnengekomen. Het aantal signalen is „bovenmatig” en wijst op een „patroon”, schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Meer dan de helft van de signalen heeft betrekking op de El Islam Moskee. Het moskeebestuur heeft alle „medewerking en openheid” toegezegd.

Geen verlof meer voor pleger cafémoorden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Cevdet Y., die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, mag niet meer op verlof. Dat hebben minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) besloten. Eerder bleek dat Y. de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof is geweest. Een nieuw verzoek voor verlof is afgewezen, mede op basis van „geschokte gevoelens bij slachtoffers en hun nabestaanden”, zegt een woordvoerder van de minister. Y. kan tegen dat besluit in beroep gaan.

Akkoord over nullijn voor politie in 2011

DEN HAAG. Politieagenten krijgen in 2011 geen loonsverhoging. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft met de politievakbonden een akkoord bereikt over een nullijn in dat jaar. Per 1 januari 2010 kunnen politiemensen nog wel een loonsverhoging van 3,25 procent tegemoetzien. Dat was al afgesproken in de lopende cao. De huidige cao is zwaarbevochten en pakt duur uit. Mede daardoor moet Ter Horst de komende jaren tientallen miljoenen euro’s bezuinigen. (ANP)

ss Rotterdam opent in februari voor publiek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Vele maanden later dan gepland opent het stoomschip Rotterdam op 15 februari alsnog de deuren voor het publiek. Dat heeft de directie gisteren bekendgemaakt. Het voormalige vlaggeschip van de Holland Amerika Lijn is de afgelopen jaren grondig verbouwd, en inmiddels voorzien van onder meer een hotel, een theater, winkels en restaurants. De kosten zijn opgelopen tot circa 240 miljoen euro – een veelvoud van het investeringsbedrag van 25 à 30 miljoen dat de eigenaar, woningcorporatie Woonbron, in 2006 voor ogen stond. Dat leidde tot veel kritiek in de Tweede Kamer.

Hof wijst vervolging Schipholbrand af

AMSTERDAM. Het gerechtshof in Amsterdam gaat niet over tot vervolging van twee bewakers, de wachtcommandant, een directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen, de dienst zelf en de directeur van het cellencomplex naar aanleiding van de Schipholbrand in 2005. Een aantal gedetineerden had daarom gevraagd wegens dood door schuld of zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het hof zegt dat er sprake is geweest van een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar dat er geen sprake is geweest van grove schuld. (ANP)

Onderzoek politietop onafhankelijk

DEN HAAG. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken belooft dat het onderzoek naar omstreden declaraties en toelages bij de politietop onafhankelijk wordt. Om een kritische Tweede Kamer gerust te stellen, zal ze de enige opdrachtgever voor het onderzoek zijn. Eerder was het de bedoeling dat Ter Horst het onderzoek samen met de korpschefs en korpsbeheerders zou laten uitvoeren. (ANP)