Nederland & Europa kort

Mensenrechtenhof buigt zich over minarettenverbod

Door een onzer redacteuren

Basel. Het Zwitserse verbod op het bouwen van minaretten komt voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De voormalige imam van de moskee in Genève, Hafid Ouardiri, heeft een klacht ingediend, zo melden Zwitserse kranten. Hij meent dat het bouwverbod indruist tegen de vrijheid van godsdienst en tegen het verbod op discriminatie. Eind november stemde 57 procent van de Zwitsers in een referendum in met een verbod op de bouw van minaretten bij moskeeën. Op het referendum was aangedrongen door de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij. In Zwitserland leven 400.000 voornamelijk seculiere moslims. Er staan vier minaretten. De Volkspartij wil nu ook initiatief nemen om de boerka te verbieden.

Uitspraak steunt bronbescherming

Straatsburg. Vier Britse dagbladen en een Brits persbureau hebben een zaak over bescherming van (anonieme) bronnen gewonnen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De Britse rechter had de vijf media gelast hun bron van berichten over een op handen zijnd overnamebod te openbaren. Volgens hem woog het publieke belang van bescherming van hun bron niet op tegen het belang van het bedrijf om het lek te achterhalen. De afweging van de Straatsburgse rechters valt precies andersom uit. Volgens het Hof weegt het belang van het bedrijf om de bron te achterhalen (om schadevergoeding te claimen) in deze zaak niet op tegen het publieke belang van bescherming van journalistieke bronnen. (AFP)

‘Te weinig topfuncties Oost-Europeanen’

Warschau. President Toomas Hendrik Ilves van Estland is ontevreden over het aantal Oost-Europeanen op hoge ambtelijke en diplomatieke EU-posten. „Uit de cijfers blijkt dat van de 158 buitenlandse vertegenwoordigingen van de Europese Commissie er slechts één wordt geleid door een diplomaat uit een nieuwe lidstaat. Er zijn 41 directoraten-generaal. Wij zijn in het zesde jaar van ons lidmaatschap en op geen enkel directoraat heeft iemand uit een nieuwe lidstaat de leiding”, aldus Ilves in een vraaggesprek met het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza. De tien landen uit vooral Midden- en Oost-Europa zijn EU-lid sinds mei 2004. (AFP)