Met dank aan de Colorado-rivier

540 kilometer heeft het water dat deze golfbaan in de woestijn zo mooi groen houdt, moeten afleggen. Via een bovengronds kanaal van de Colorado-rivier helemaal naar Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Arizona, waar deze golfbaan vlakbij ligt.

De miljoenenstad Phoenix is, net als Las Vegas, voor een groot gedeelte afhankelijk van het aangevoerde water van de Colorado-rivier. En in een stad waar een aardig deel van de inwoners de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, wordt veel van dit Colorado-water gebruikt om de tientallen golfbanen in en rondom de stad te irrigeren.

De Nederlandse fotografen Ronald de Hommel en Johannes Abeling hebben vorige maand het gebruik – en vooral misbruik – van het water uit de Colorado-rivier in beeld gebracht. Hun reis door de staten Arizona, Californië en Nevada was de eerste reis die ze maakten voor hun meerjarenproject.

De twee fotografen zijn van plan om rivieren wereldwijd te gaan volgen, zowel over land als door de lucht, waar het veranderende klimaat tot spanningen tussen bevolkingsgroepen, staten en landen rondom leidt. Hun volgende bestemming: de Nijl en de Indus.

Lees een reportage van correspondent Tom-Jan Meeus over de conflicten rondom de droogte in Arizona via nrcnext.nl/links