Kort nieuws Kunst

Bij Bureau Podium stappen bestuur en raad toezicht op

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 dec. - De Raad van Toezicht en het bestuur van Bureau Podium Promotie treden per 1 januari af. Het bureau, dat het theaterbezoek wil bevorderen, kreeg onlangs ruzie met financier SPTC. De SPTC, een stichting die de Theater & Concertbon uitgeeft voor schouwburgvereniging VSCD, eiste het ontslag van dat bureaudirecteur Yolande Melsert wegens wanbeleid, maar het bestuur weigerde. Melsert zou prima functioneren. Voorzitter a.i. van de raad van toezicht wordt Benjamin Koolstra, voorzitter van VSCD. Naast hem worden twee leden benoemd: Pim van Klink (adviseur) en Arthur Oostvogel (voorzitter SPTC). De bestuursvoorzitter van het BPP, Martijn Sanders, wilde niet reageren.

Directeur Staarink verlaat Oerol

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 17 DEC. - Algemeen directeur Janneke Staarink beëindigt per 1 februari haar werkzaamheden als algemeen directeur van Oerol. Staarink begon in 2006 bij Oerol als zakelijk directeur en werd in oktober 2007 benoemd tot algemeen directeur. Onder haar leiding groeide Oerol uit tot een professionele onderneming. Zij voerde de kaartverkoop via internet in. De reden van Staarinks vertrek is persoonlijk: met een gezin in haar woonplaats Haarlem kan de ze werkzaamheden op Terschelling niet langer combineren. Oeds Westerhof wordt directeur ad interim.

NHM gaat alvast het land in

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 dec. - Het Nationaal Historisch Museum wil alvast „het land in” om het publiek in contact te brengen met de Nederlandse geschiedenis. Zo zal samen met Fotografiemuseum FOAM en het ANP Historisch archief op 23 mei een expositie openen in Park Sonsbeek in Arnhem, met foto’s die Nederlanders van in hun eigen regio hebben gemaakt.

Eppo van Nispen directeur CPNB

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 dec. - Het bestuur van boekenpromotor CPNB heeft Eppo van Nispen per 1 juni 2010 benoemd tot directeur van de CPNB. Hij volgt Henk Kraima op. Eppo van Nispen (1964) werkte bij de TROS en was hij hoofdredacteur van tv-bedrijf SBS.

Hans Flupsen weg bij ‘Vrije Geluiden’

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 dec. - Hans Flupsen, sinds acht jaar presentator van Vrije Geluiden, neemt zondag afscheid van het muziekprogramma. Melchior Huurdeman, nu nog eindredacteur, volgt hem op. Volgens Flupsen kwam het ontslag bij Vrije Geluiden onverwacht.

Neef Roy van Walt Disney overleden

LOS ANGELES, 17 dec. - Roy E. Disney, een neef van Walt, is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden. Roy E. Disney was jarenlang bestuurder van het bedrijf. Hij werd bekend door zijn hoofdrol in de aandeelhoudersopstand tegen topman Michael Eisner, die in 2005 aftrad. (Reuters)

Kindertekening Beatrix: 8125 euro

AMSTERDAM, 17 dec. - Een tekening van Beatrix heeft bij Christie’s 8.125 euro opgebracht. Het veulentje dat ze als kind tekende werd gekocht door ondernemer en verzamelaar van Oranjekunst Aad Ouborg. (ANP)