Kort nieuws Economie

Renault praat met Daimler over samenwerking

Parijs,17 dec. - Het Franse autoconcern Renault praat met de Duitse branchegenoot Daimler en andere partijen over samenwerking. Dat heeft Renault vandaag bekendgemaakt. Door de krachten te bundelen, hoopt Renault de kosten te drukken en de productie op te voeren. Eerder deze maand nam Volkswagen een belang van bijna 20 procent in het Japanse Suzuki. Renault werkt al samen met het eveneens Japanse Nissan. De gesprekken met Daimler hebben volgens bestuurslid Patrick Pelata van Renault vooral betrekking op de ontwikkeling en productie van motoren, versnellingsbakken en chassis. (ANP)

Banken moeten reserves verhogen

Basel, 17 dec. - Grote banken moeten in de toekomst sterkere buffers opbouwen om financiële tegenslagen te kunnen doorstaan. Dat bleek vandaag uit nieuwe voorstellen van het Basel-comité, het samenwerkingsverband van ’s werelds belangrijkste centralebankiers. De toezichthouders willen met de nieuwe regels voorkomen dat banken zich te diep in de schulden steken. Daarom worden de eisen voor de hoeveelheid kapitaal die banken achter de hand moeten houden, aangescherpt. Daarnaast worden maatregelen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat banken in goede tijden hun reserves aanvullen, zodat zij hier in tijden van crisis op kunnen terugvallen. De nieuwe regels moeten eind 2012 worden ingevoerd. (ANP)

Centrale banken VS verhogen rente niet

Washington, 17 dec. - De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten onveranderd gelaten op het historisch lage niveau van bijna 0 procent. Daartoe heeft het bestuur van de Fed gisteren besloten. Precies een jaar geleden verlaagde de centrale bank het rentetarief naar een bandbreedte tussen de 0 en 0,25 procent om een verdere verzwakking van de economie te voorkomen. Volgens de centrale banken is het nog altijd nodig om dit niveau te handhaven. (ANP)

Nieuwe topman bij Bank of America

New York, 17 dec. - Bank of America (BoA) heeft een nieuwe topman gevonden. De directeur van de consumentenbanken van het concern, Brian Moynihan (50), volgt Kenneth Lewis op. Dat maakte de grootste bank van de VS gisteren bekend. Lewis kondigde eind september zijn vertrek aan. Hij kwam dit jaar zwaar onder vuur te liggen door de overname van de verlieslijdende zakenbank Merrill Lynch. (ANP)