Kort nieuws Buitenland

Drie ontvoerde journalisten in Afghanistan vrij

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 dec. - De Iraakse journalist Ghaith Abdul-Ahad, correspondent voor de Britse krant The Guardian, en twee Afghaanse journalisten zijn zes dagen ontvoerd geweest in het oosten van Afghanistan. Volgens het dagblad nam „een gewapende bende” hen gevangen toen zij op weg waren naar Pakistan om daar militanten te interviewen. De krant had de ontvoering geheim gehouden om de drie niet in verder gevaar te brengen en geeft verder geen informatie over de Afghaanse journalisten, de ontvoerders of eventueel losgeld.

Mexico: kopstuk drugskartel dood

Mexico-Stad, 17 dec. - Een van de meest gezochte drugsbazen van Mexico, Arturo Beltran Leyva, is gisteren gedood bij een actie van de veiligheidsdiensten. Dat melden de Mexicaanse autoriteiten. Leyva, een van de kopsstukken van het drugskartel dat de westkust van Mexico beheerst, werd gedood tijdens een schietpartij in het stadje Cuernacava, ten zuiden van de hoofdstad Mexico-stad. De dood van Leyva, bijgenaamd de ‘baas der bazen’, is een belangrijke overwinning voor president Felipe Calderón, die een felle strijd voert tegen de drugsbendes. Het kartel van Leyva wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van het geweld dat Mexico al maanden in zijn greep houdt. (AP, Reuters)

Nepal laat 3.000 kindsoldaten vrij

Kathmandu, 17 dec. - De Nepalese regering en de maoïsten gaan 3.000 voormalige kindsoldaten die in de burgeroorlog hebben gevochten vrijlaten. Sinds de oorlog met de maoïstische rebellen in 2006 werd beëindigd wonen duizenden oud-strijders in kampen die onder controle van de Verenigde Naties staan. Onder hen zijn bijna 3.000 strijders die jonger dan achttien zijn. De Verenigde Naties bieden hen nu opleidingen aan. Gehoopt wordt dat deze overeenkomst de relatie tussen de regering en de maoïsten, die eerder dit jaar uit de regering stapten, zal verbeteren. (AP)

Saharaanse activist naar ziekenhuis

Madrid, 17 dec. - De Spaanse autoriteiten hebben de Saharaanse activist Aminatou Haidar, die sinds een maand in hongerstaking is op de luchthaven van Lanzarote, op haar verzoek naar een ziekenhuis overgebracht. Haidar begon haar protest nadat de Marokkaanse autoriteiten bij haar terugkeer in Laâyoune, hoofdstad van de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara, haar paspoort hadden geconfisqueerd en haar naar Lanzarote hadden teruggestuurd. Volgens haar woordvoerder gaat Haidar met haar hongerstaking door tot de Marokko haar weer toelaat. De Spaanse premier Zapatero kondigde gisteren aan „dit probleem te zullen oplossen”. (AFP, Reuters)

Eritrese voetballers vragen asiel aan

Nairobi, 17 dec. - Twaalf voetballers van de nationale ploeg uit Eritrea die afgelopen weekend spoorloos verdwenen na een toernooi in Kenia, hebben in dat land asiel aangevraagd. Keniaanse media melden dat de ploeg gisteren opdook bij het kantoor van VN-

vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nairobi. Volgens een bron binnen de politie hebben de spelers „een sterke zaak”. Ze kwamen zaterdag, nadat ze waren uitgeschakeld in de strijd om de Oost- en Centraal-Afrikaanse cup, niet opdagen voor de terugvlucht. Honderden Eritreeërs ontvluchten iedere maand het uiterst repressieve bewind in hun land. (Reuters)

Emil Boc opnieuw premier Roemenië

Boekarest, 17 dec. - De Roemeense president Traian Basescu heeft vanochtend waarnemend premier Emil Boc opdracht gegeven een nieuwe regering samen te stellen. Roemenië moet uiterlijk 23 december een regering hebben om de begroting voor 2010 nog te kunnen indienen, aldus de president. Die begroting is vereist om leningen van de EU en het IMF te krijgen. De door Basescu gesteunde regering van Boc werd in oktober weggestemd door het parlement. Basescu won 6 december de presidentsverkiezingen. Het door Boc te formeren kabinet vergt parlementaire goedkeuring. (AP)