Opinie

    • Paul Luttikhuis

'Kopenhagen' moet Senaat helpen

John Kerry op zijn persconferentie in Kopenhagen (Foto AFP)John Kerry op zijn persconferentie in Kopenhagen (Foto AFP)

Grappig om te merken hoe de Democratische Senator John Kerry gisteren in een perconferentie in Kopenhagen onbedoeld de woorden van Al Gore omdraaide. Gore zei (zie vorige blogje) dat de Amerikaanse klimaatwet een fundament kan leggen onder een internationaal klimaatakkoord.

Als het aan John Kerry ligt, moet een stevig akkoord in Kopenhagen helpen om zijn klimaatwet ongeschonden door de Senaat te loodsen. hij bepleitte daarom krachtige afspraken.

Beiden hebben het in eerste instantie over emissiereductie (meer dan over dat andere hete hangijzer, geld). Op dat gebied zijn ze nog niet klaar met Europa. Want regeringsleiders in Europa herhalen de afgelopen dagen voortdurend dan Amerika veel meer moet doen. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat het aanbod van de Verenigde Staten voor een reductie van 4 procent ten opzichte van 1990 niet erg ambitieus is’, zei Merkel in Berlijn voor haar vertrek naar Kopenhagen.

En gisteren zei Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie hier op een persconferentie: ,,Wat mitigatie betreft moeten onze Amerikaanse vrienden en onze Chinese partners grotere stappen zetten.

Vanmorgen wandelde ook Republikeinse Senator James Inhofe (‘climate change is a hoax’) in het Bella Center nog even als een olifant door de porseleinkast: ‘Ik ben naar Kopenhagen gekomen om er zeker van te zijn dat de 191 andere landen op COP15 niet worden misleid met het idee dat de VS de emissiehandelswet zullen invoeren. Dat zal niet gebeuren. En voor de Amerikaanse bevolking en de gezondheid van de Amerikaanse economie, is dat maar goed ook.’

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis