Kamer geeft fiat verkoop van HBU

De Tweede Kamer is akkoord met de verkoop van ABN Amro-dochter HBU aan Deutsche Bank. Deutsche Bank betaalt 700 miljoen euro voor HBU. De VVD en het CDA hebben hun verzet tegen de verkoop opgegeven, bleek gisteren tijdens een debat met minister Bos (Financiën, PvdA). Hiermee is de weg vrij voor de fusie van ABN Amro en Fortis Nederland en voor de extra staatssteun van 4,4 miljard euro.

Woordvoerders De Nerée tot Babberich (CDA) en Weekers (VVD) maakten duidelijk met grote tegenzin de verkoop te steunen. Bos (Financiën, PvdA) zei het „chagrijn en de frustratie” van de Kamer te begrijpen. Maar hij noemde het „ontzaglijk goed nieuws” voor het personeel van beide banken dat er nu eindelijk duidelijkheid over de toekomst is.

Vorige week had Bos al duidelijk gemaakt dat hij er alles aan had gedaan om alternatieven te onderzoeken. Maar de Europees commissaris mededinging, Neelie Kroes, hield onverminderd vast aan verkoop van HBU en IFN, beide onderdelen van ABN Amro, als voorwaarde van de Commissie om in te stemmen met de integratie van beide banken. ABN Amro en Fortis Nederland kwamen ruim een jaar geleden in staatshanden toen het Belgische moederbedrijf Fortis SA omviel. Bos had de kosten voor de staat berekend op 1,1 miljard euro. Maar de Rekenkamer concludeerde dat de kosten konden oplopen tot 1,6 miljard.

Vorige week eisten De Nerée en Weekers dat Financiën tegen de opgelegde verkoop in beroep moest gaan, dat een andere koper voor HBU een kans moest krijgen en dat de Commissie aansprakelijk werd gesteld voor de schade die de staat op de deal lijdt. Bos beloofde dit juridisch te laten onderzoeken maar zei dat het kansloos was.

Gisteren maakte de minister een brief van 2 oktober 2009 van Kroes openbaar, waarin zij schreef dat elke andere optie dan verkoop van HBU aan Deutsche Bank „nogal hypothetisch” was. Hierop bonden De Nerée en Weekers in. Wel was er kritiek op de starre opstelling van de Commissie. Het alternatief van verkoop aan de Franse bank BNP Paribas was door Kroes „om zeep geholpen”, zei Kamerlid Tang (PvdA). „Ook in dit opzicht is Kroes een moordwijf”. zei hij.