Jarig Zita Swoon in feest van variatie

Pop Zita Swoon. Gezien: 16/12 Paradiso, Amsterdam. ***

De vijftiende verjaardag van de Belgische band Zita Swoon wordt grondig gevierd, met een reeks jubileumshows en een overzicht-cd: To Play, To Dream, To Drift.

In het geval van Zita Swoon is aandacht voor de geschiedenis geen overbodige luxe. De groep heeft zich in die vijftien jaar in verschillende richtingen ontwikkeld: van rock naar nummers die door bluesakkoorden worden ondersteund tot door Cubaanse ritmes geïnspireerde Schwung. En inmiddels is daar nog een samenwerking met de Belgische dansgroep Rosas aan toegevoegd.

Gisteravond, bij het verjaardagsfeest in Paradiso, werd een brede blik geboden op de mogelijkheden van de band. De show, die ruim tweeëneenhalf uur duurde, begon met een paar nummers van Stef Kamil Carlens solo op gitaar. Vervolgens kwamen de twee achtergrondzangeressen erbij voor een paar liedjes, daarna groeide de bezetting tot alle acht muzikanten erbij waren. Zo bood het toneelbeeld een aantal mooie transformaties: van Carlens als eenzame straatmuzikant, tot het podium als van een nachtclub in Havana met een grote groep muzikanten die op percussie, blaasinstrumenten en akoestische bas een afgepaste bijdrage leverden aan ritme en harmonie. Er was zelfs een moment dat leek op een oude opname uit de TopPop-studio: zangeressen Kapinga en Eva Gysel die met synchrone danspassen naar de voorgrond kwamen met asymmetrisch opgestoken haar.

Carlens danst in zijn harembroek als een derwisj en zingt onvermoeibaar met zijn rasperige stem. Al maakt hij weinig contact met de zaal, hij is geliefd bij het publiek. Naar zijn achtergrond – Carlens begon zijn carrière als bassist bij dEUS – verwees de bijdrage van violist Klaas Janzoons en dEUS-zanger Tom Barman. Samen speelden ze een nummer uit Carlens dEUS-tijd: Great American Nude en een eerbetoon aan The Velvet Underground, Temptation Inside Of Your Heart. Mooi was ook de bijdrage van Spinvis, die in keurig pak een kerstverhaal las over een lege kribbe en daarna met de band een organische mix maakte van zijn eigen nummer Bagagedrager en I Feel Alive In The City van Zita Swoon.

    • Hester Carvalho