Internationaal kort

De Birmese politica Suu Kyi ontmoet kort partijgenoten

RANGOON. De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die op last van het militaire regime in het land onder huisarrest leeft, heeft gisteren een korte ontmoeting gehad met oudere topfunctionarissen van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). De junta had haar toestemming gegeven om voor het gesprek haar huis te verlaten. Suu Kyi had in november de militaire leiding van Birma gevraagd om drie oudere partijleiders te mogen spreken. In de brief vroeg zij ook om een ontmoeting met juntaleider generaal Than Shwe. Suu Kyi, die van de laatste 20 jaar er 14 in huisarrest doorbracht, had gisteren een ontmoeting van drie kwartier met de partijsenioren in een staatshotel, in de nabijheid van haar huis. (BBC, AP, Reuters)

Belgische justitie pakt grote bouwfraude aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Justitie in België wil in totaal 71 ambtenaren, aannemers en bouwbedrijven vervolgen wegens corruptie en fraude met overheidsgeld. De aannemers zouden opdrachten voor onderhoud aan overheidsgebouwen hebben gekregen in ruil voor smeergeld, snoepreisjes en andere gunsten voor medewerkers van de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen, de overheidsdienst die alle rijksgebouwen beheert. De corruptie en fraude door 12 ambtenaren, 34 aannemers en hun 25 firma’s zouden zich over een periode van tien jaar hebben afgespeeld. Hoeveel geld er in totaal mee gemoeid was, is nog niet bekend. Volgens dagblad De Standaard wil justitie van één verdachte topambtenaar 750.000 euro terugvorderen.

Genocide-aanklacht tegen Cambodjanen

Phnom Penh. Voor het eerst zijn deze week twee verdachten van het Cambodjatribunaal aangeklaagd voor genocide. Nuon Chea, de nummer twee in het regime van Pol Pot, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary moeten zich verantwoorden voor de massamoord op Vietnamezen en de Cham, een moslimminderheid. Het Cambodjatribunaal, opgericht voor vervolging van Rode Khmer-kopstukken, heeft tot op heden vijf verdachten in de cel. De uitspraak in het eerste proces, tegen gevangenisbewaarder Duch wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, wordt begin volgend jaar verwacht. (AFP)

Indonesische politie doodt een separatist

JAKARTA, 16 dec. De Indonesische politie heeft gisteren in het oosten van het land de leider van een separatistische beweging in Papoea, Kelly Kwalik, doodgeschoten. Volgens de politie was Kwalik verantwoordelijk voor een dodelijke aanslag in 2002 op de Amerikaanse firma McMoran, die enkele van de grootste koper- en goudmijnen in Papoea bezit. De leider van de onafhankelijkheidsbeweging in Papoea werd gedood toen hij probeerde te vluchten bij een politie-inval in een huis in de stad Timika. (Reuters)