In Kopenhagen tikt de klok door

Twee activisten wisten gistermiddag de hoofdzaal van van de klimaattop in Kopenhagen binnen te komen. Een Nederlandse man en een Belgische vrouw renden het podium op en riepen: „Klimaatrechtvaardigheid nu”. Beveiligers voerden het tweetal af. De activisten kregen applaus van delegatieleden van ontwikkelingslanden, die zich gesteund voelden door de acties. Ander nieuws van de klimaattop:

Honderden activisten gingen in Kopenhagen weer de straat op. De politie pakte zeker 230 demonstranten op en gebruikte pepperspray en knuppels om de meutes onder controle te houden.

Binnen maakte conferentievoorzitter Connie Hedegaard, de Deense klimaatminister, plaats voor de Deense premier Lars Løkke Rasmussen. Dat hij haar taak overneemt, kwam als een verrassing, zeker omdat in ontwikkelingslanden het vertrouwen in Rasmussen niet groot is.

Ondertussen zegden zes rijke industrielanden 3,5 miljard dollar (2,4 miljard euro) toe voor een nog op te richten fonds tegen ontbossing. Het zijn de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en Noorwegen. Japan verhoogde ook zijn individuele steun, tot 15 miljard dollar.

Vanmiddag arriveren de meeste regeringsleiders. Zij hebben vanaf morgen de taak om de klimaattop uit de huidige impasse te redden. (AP, ANP)