Hof schrapt amnestiewet

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft gisteravond de amnestiewet die het presidentschap van Asif Ali Zardari mogelijk maakte ongeldig verklaard. Dat betekent dat rechtszaken tegen 8.000 Pakistaanse politici en functionarissen, voornamelijk wegens corruptie, heropend kunnen worden. Zardari geniet als president immuniteit.

Zijn presidentschap is echter niet geheel veilig; volgens sommige analisten betekent de ongeldigverklaring dat Zardari niet benoemd had mogen worden. De belangrijkste oppositiepartij, de Pakistaanse Moslimliga van Nawaz Sharif, heeft om zijn aftreden en dat van het voltallige kabinet gevraagd. „Hij zou zo het morele gelijk krijgen”, aldus een woordvoerder van de Moslimliga. „Hij mag elk ander lid van zijn partij voordragen voor de positie.”

De amnestiewet werd in 2007 in het leven geroepen door de toenmalige president Pervez Musharraf, die vreesde niet herkozen te zullen worden en een samenwerking wilde aangaan met oud-premier Benazir Bhutto. Zij en haar echtgenoot Zardari verbleven destijds in vrijwillige ballingschap in Dubai en Londen om veroordeling wegens corruptie te voorkomen. Tot die samenwerking is het nooit gekomen: er bleef onenigheid tussen Musharraf en Bhutto tot zij in december 2007 door onbekenden werd vermoord. Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij werd de grote winnaar bij de verkiezingen in februari 2008, waarna het parlement Zardari tot president koos. Samen met zijn zoon Bilawal, die nog studeert, werd hij partijleider.

Behalve het echtpaar Bhutto-Zardari profiteerden onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik, minister van Defensie Ahmad Mukthar en Zardari’s chefstaf Salman Farooki van de amnestieregeling.

Zardari heeft laten weten er niet aan te denken om af te treden. Volgens zijn woordvoerder „respecteren de [Pakistaanse Volkspartij] en het presidentschap het Hof en zijn vonnis”. (AP, Reuters)