Hirsch Ballin heeft lak aan Senaat - Jammer, zegt de Senaat

Een keurige anticlimax. De Eerste Kamer heeft een brief gestuurd naar minister van justitie Hirsch Ballin. U bent stout en nalatig geweest. U neemt ons niet serieus. Jammer!

Aanleiding: HB overtrad bewust de wet om nog even wat terrorisme-samenwerking met de Europese collega’s te regelen vóór het Verdrag van Lissabon op 1 december in werking trad. Wetend dat het Europees Parlement bedenkingen had.

Concluderend stelt de commissie vast dat uw handelwijze voorafgaand en tijdens de JBZ-Raad van 30 november onjuist is geweest en dat u daardoor afbreuk hebt gedaan aan de staatsrechtelijke rol van de Eerste Kamer. Een wettelijk verankerd instemmingsrecht van de Eerste Kamer is gepasseerd, zonder tijdig overleg vooraf. De commissie betreurt dit zeer.

Als oud-senator had Hirsch Ballin had waarschijnlijk gehoopt op deze sisser. Uit de brief van de Senaatscommissie voor justitie en binnenlandse Europa-zaken aan de minister blijkt dat de belediging van de Eerste Kamer past in een patroon. Justitie antwoordt brieven niet of slordig. Negeert afspraken. Ach ja, het parlement.

De minister wist heel goed dat hij de wet ging overtreden en de Senaat bruskeren. Hij vroeg daar namelijk instemming voor van de hele ministerraad. Die passen kennelijk collectief de wet toe wanneer het zo uitkomt. Nooit meer klagen dus als de burger het ook zo bekijkt. De Senaat daarover fijntjes:

De commissie merkt op dat een machtiging van de ministerraad niet kan bewerkstelligen dat een onjuist besluit in een juist besluit verandert.

Misschien kan de minister de komende stille dagen es wat lezen in het gisteren verschenen rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Het gaat over Vertrouwen en heet ‘De Bloedsomloop van de Samenleving’.

Bij de presentatie gaven de Tweede Kamerleden Paul Kalma (PvdA) en Jan Schinkelshoek (CDA) knap commentaar. Ik mocht een woordje als ongebonden buitenstaander doen. Daarbij dacht ik wel aan Hirsch Ballins Europese handigheidje, maar kwam er niet aan toe. Strekking: Vertrouwen is geen keuzemenu. De wet ook niet.

    • Marc Chavannes