FNV klaagt bedrijfsarts aan in zaak 'giftige containers'

FNV Bondgenoten heeft een klacht ingediend tegen een bedrijfsarts van ArboNed in Venlo. Hij zou een man met ernstige klachten bewust verkeerd hebben voorgelicht.

Het gaat om een werknemer van het logistieke bedrijf Flextronics Logistics in Venray die door zijn huisarts werd doorgestuurd naar de bedrijfsarts. Het vermoeden bestond dat hij ziek was geworden na het werken in containers die behandeld worden met giftige gassen om ze vrij te houden van ongedierte. De bedrijfsarts schreef de huisarts terug dat van zo’n blootstelling geen sprake kon zijn. En zou het al gebeurd zijn, dan had het geen klachten opgeleverd. Hij beriep zich hiervoor op een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Volgens Jan de Jong van FNV Bondgenoten bestaat dat onderzoek niet. „Bovendien bleek bij een door de werknemer zelf geïnitieerd onderzoek in het gespecialiseerde ziekenhuis Rijnstate in Arnhem dat zijn klachten wel degelijk veroorzaakt konden zijn door gassen in de containers.” Volgens vakbondsbestuurder De Jong heeft de bedrijfsarts het belang van de werkgever laten prevaleren boven dat van de werknemer. „Hij heeft zaken onder het tapijt geveegd. Dat zou moeten betekenen dat hem de mogelijkheid wordt ontzegd zijn vak nog langer uit te oefenen.”

ArboNed is een intern onderzoek gestart. Een woordvoerder verwerpt in elk geval de beschuldiging van partijdigheid. „De onafhankelijkheid van bedrijfsartsen ligt wettelijk vast.”

Afgelopen voorjaar kregen tenminste elf werknemers van Flextrionics na het lossen van containers last van hun gezondheid (onder meer hoofdpijn, black-outs en luchtwegklachten). Het bedrijf beloofde beterschap, maar volgens FNV Bondgenoten bleek dat uit niets. Eind juli deed de bond aangifte bij justitie. Dat onderzoek loopt nog. De Jong: „Het duurt erg lang, terwijl de zaak volgens mij toch niet erg ingewikkeld is.”

Flextronics Logistics vestigde zich in 2002 in Venray. Bij het bedrijf, dochter van de gelijknamige multinational, werken zo’n tweeduizend mensen.