Film van de dag

ARD DES TEUFELS GENERAL, Deutschland 1954, Regie Helmut Käutner, am Dienstag (13.12.05) um 00:35 Uhr im Ersten. Gemeinsam mit seinem Freund, dem Ingenieur Oderbruch (Karl John, li.) widersetzt sich General Harras (Curd Jürgens) den Nazis. © ARD Degeto - honorarfrei, Verwendung nur im Zusammenhang mit o. g. Sendung bei Nennung Bild: "ARD Degeto" (S 2), Programmplanung und Presse (069) 1509-334 oder -335

Des Teufels General. Vandaag aandacht voor een minder bekende oorlogsfilm (Soldaat van Oranje op RTL 5 redt het wel op zijn eentje) en de regisseur daarvan, de duizendpoot Helmut Käutner. Hij is vrijwel vergeten, maar maakte prachtige films. Curd Jürgens kreeg in Venetië de acteursprijs voor zijn rol van de eigenzinnige generaal Harrar, die weinig sympathie voelt voor het nazi-regime en steeds openlijker waagt kritiek uit te oefenen. Als hij zijn vriend moet verraden, laat hij opzettelijk zijn toestel neerstorten. Vervolgens wordt hij als nazimartelaar geëerd.(Helmut Käutner, 1955, D), ARD, 1.20-3.15u.André Waardenburg

    • André Waardenburg