Europese overwinning baat SC Heerenveen niet

Voor SC Heerenveen zit het Europese voetbalseizoen erop, ondanks een eenvoudige overwinning (5-0) op FK Ventspils, de kampioen van Letland.

Het slechte nieuws voor de Friezen kwam gisteravond uit Berlijn, waar Hertha BSC won van Sporting Portugal (1-0), dat al geplaatst was voor de volgende fase van de Europa League. Door de zege van de Duitsers bekeren ook zij na de winterstop verder in Europa. Alleen bij een overwinning van Sporting Portugal in Berlijn had SC Heerenveen de volgende ronde bereikt.

De veel geplaagde ploeg van trainer Jan de Jonge rekende gisteravond in het koude Abe Lenstra Stadion pas laat af met de Letse ploeg. Nadat FK Ventspils ongeschonden de rust had gehaald tegen de stroef spelende Friezen, kwam Heerenveen pas los.

Het was de Fin Mika Väyrynen die tien minuten na de pauze de score opende. Twee minuten later maakte de Zweed Viktor Elm er met het hoofd 2-0 van. Gerald Sibon (twee treffers) en Daryl Janmaat bepaalden vervolgens de eindstand op 5-0, waardoor de Friezen de Europese fase in elk geval afsloten met het beste doelsaldo in groep D. Mogelijk geeft dat de selectie wat meer vertrouwen voor het tweede deel van het voetbalseizoen.

SC Heerenveen staat op dit moment op de veertiende plaats in de eredivisie. Zondag wacht nog een moeilijke laatste wedstrijd van het jaar, de altijd beladen streekderby tegen FC Groningen.

SC Heerenveen kende, net als in de eredivisie, ook in groep D van de Europa League wisselvallige resultaten. Tot drie keer toe verspeelde het elftal van De Jonge punten in de slotfase. De ploeg won eerder dit jaar verrassend bij Hertha BSC in Berlijn, maar kon dat succes geen vervolg geven in de thuiswedstrijd tegen de Duitsers.

In Lissabon stevende Heerenveen lange tijd op een verrassende zege af, totdat Sporting Portugal kort voor tijd de gelijkmaker wist te forceren. In Heerenveen waren de Portugezen, ook weer vlak voor tijd, de sterksten.