Economie kort

Volkswagen koppelt bonus voortaan aan klanttevredenheid

WOLFSBURG. De Duitse autofabrikant Volkswagen (VW) gooit het bonusbeleid voor de directie en het management volledig om. Bonussen zijn voortaan afhankelijk van de tevredenheid van klanten en werknemers, het rendement en of groeidoelstellingen worden behaald. Dat zei VW-directielid Horst Neumann in een interview met het Duitse persbureau DPA. Het nieuwe bonusbeleid bij VW gaat vanaf volgend jaar in. De tevredenheid van klanten wordt wereldwijd gemeten. Ook de tevredenheid van werknemers en baanzekerheid zijn van belang. Daarnaast wordt gekeken naar de winstgevendheid, het marktaandeel en of verkoopdoelstellingen zijn behaald. „We willen een nauwe verbinding van bonussen en strategische doelen”, aldus Neumann. Voorwaarde voor bonusbetalingen is dat VW winst boekt. „Als we geen geld verdienen, kunnen alle andere resultaten nog zo goed zijn, maar er zal geen bonus zijn.” Ook worden aandelen als deel van de bonus afgeschaft. „Bijna alle bedrijven oriënteren zich op de aandelenkoers. Maar de koers wordt niet alleen door de prestaties van het bedrijf bepaald, maar ook door andere factoren.” (ANP/DPA)

Philips: geen verlies meer op televisies

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Technologiebedrijf Philips zal in 2010 geen verlies meer lijden op de productie van televisies, een tak die de Nederlandse firma jarenlang grote tekorten bezorgde. Dat maakte Philips gisteren bekend tijdens een vooruitblik naar de resultaten van zijn consumentendivisie. De omzet van deze zogeheten Consumer Lifestyle-tak zal het vierde kwartaal van 2009 naar schatting op 2,8 miljard euro uitkomen. In 2008 bedroeg de kwartaalomzet nog 3 miljard, in 2007 zelfs nog 4,4 miljard euro. Philips schrapte in het afgelopen jaar 6.000 banen – 5 procent van het totaal aantal werknemers – om het crisisjaar door te komen.

Bos weet niet wie lekte in DSB-zaak

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Rijksrecherche heeft niet kunnen vaststellen wie in oktober informatie heeft gelekt naar enkele media over een op handen zijnde ingreep van De Nederlandsche Bank bij DSB Bank. Dit heeft minister Bos (Financiën, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer gezegd. DSBtopman Dirk Scheringa beschuldigde het ministerie van Financiën en DNB ervan dat ze hadden gelekt. Volgens Bos waren in het bewuste weekeinde meer dan vijfhonderd personen op de hoogte van de situatie, onder wie tien mensen van zijn ministerie.

Marokkaanse bank voor Nederlanders

AMSTERDAM. De Marokkaanse bankengroep Banque Populaire du Maroc Groep (GBP), marktleider in Marokko, begint nu officieel op de Nederlandse markt onder de naam Chaabi Bank. Het is de eerste Marokkaanse bank in Nederland. Chaabi wil binnen 6 jaar 10 tot 20 procent van de ruim 340.000 Marokkaanse Nederlanders als klant hebben. Zonder daarbij islamitisch bankieren aan te bieden, want de bank gaat dezelfde producten aanbieden als Nederlandse banken. (ANP)