Duitsland gaat Polen helpen bij onderhoud Auschwitz-Birkenau

Duitsland heeft gisteren 60 miljoen euro toegezegd voor herstelwerkzaamheden aan het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, tegenwoordig een museum, in het zuiden van Polen. Dat is de helft van het bedrag dat naar schatting nodig is om de honderden barakken en gebouwen op het terrein te behoeden voor verdere aftakeling.

„Dit is een grote dag”, zegt museumdirecteur Piotr Cywinski, die in de afgelopen jaren herhaaldelijk de noodklok luidde over het gebrek aan financiële steun uit het buitenland. Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, noemt de donatie „een uiting van onze historische verantwoordelijkheid”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 1,1 miljoen mensen, voor het overgrote deel joden, systematisch vermoord in Auschwitz-Birkenau, onder meer in gaskamers.

Het kamp, naast het Poolse plaatsje Oswiecim, beslaat 200 hectare en telt 155 gebouwen en 300 ruïnes. Het onderhoud daarvan kost jaarlijks 4 à 5 miljoen euro, kosten die tot nu toe vrijwel alleen door de Poolse staat werden gedragen.

De Duitse donatie wordt als een cruciale stap gezien, omdat andere landen nu waarschijnlijk ook snel over de brug zullen komen. Het geld zal ook worden aangewend voor de restauratie van persoonlijke bezittingen van slachtoffers en van de uitgebreide kampadministratie. De nazi’s bouwden het kamp aanvankelijk voor Poolse verzetstrijders, negen maanden na de invasie van Polen in september 1939. Later werd het omgevormd tot vernietigingskamp.(AFP/DPA)