Cel geëist na verstikking jongen

De officier van justitie in Zutphen heeft gisteren vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen Rico G. (18 jaar) en vier jaar celstraf tegen de 19-jarige Wesley T. en Raymond van P., allen uit Apeldoorn, voor hun betrokkenheid bij de dood van de 16-jarige Tano Jansen.

Het Openbaar Ministerie verwijt de jongens onder meer vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. Jansen kwam zondag 21 juni door verstikking om het leven, nadat hij door vier jongens in een zeecontainer was opgesloten. De slechthorende Tano had met zijn aansteker in de hoek van de container vuur gemaakt. Tegen Van P.’s broer Jeffrey (17 jaar) eiste de officier een jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De officier van justitie sluit niet uit dat Jansen nog leefde toen de jongens enkele uren na zijn opsluiting terugkeerden. Ze troffen de jongen aan in een container waar dikke rook uit kwam. Hij lag op de grond, bleek en zonder bewegende borstkas. De jongeren sloten de container. In paniek zijn ze met hun auto weggereden. Ze spraken af dat ze hun mond zouden houden.

De jongens hadden Jansen „een lesje” willen leren. G. zou hebben „vastgezeten” door toedoen van Jansen. Ook zou Jansen G. hebben bedreigd. Aanvankelijk hadden ze de jongen in een bos willen afzetten en naar huis willen laten lopen, maar dat mislukte. „Als dat was gelukt, hadden we hier vandaag misschien niet gezeten”, stelde de rechter gisteren vast.

Volgens de officier was er geen sprake van „een strak omlijnd plan, maar wisten de vier jongens dat Tano het die zondag moeilijk zou gaan krijgen”.

De drie jongens worden als (licht) verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Ze hebben een lagere intelligentie, volgens psychiaters en psychologen. G. zou een slecht ontwikkeld geweten hebben en verslaafd zijn geweest aan cannabis.