Bernanke is de 'machtigste nerd'

This handout image received on December 16, 2009 shows TIME's Person of the Year cover. Federal Reserve Bank chairman Ben Bernanke, who was named Time magazine's "Person of the Year" on December 16, 2009, is a renowned expert on the Great Depression of the 1930s and is driven to avoid a repeat of such devastation. A former Princeton University economics professor and a holdover from George W. Bush's Republican administration, the 56-year-old Bernanke has forged a strong working relationship with President Barack Obama's economic team. AFP PHOTO/TIME Magazine/HANDOUT/RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Man van het Jaar 2009, net nu het congres wetsvoorstellen wil indienen die de macht van de Federal Reserve aan banden moet leggen.

Volgens Time zou de zwakke economie van de Verenigde Staten er nog slechter voor hebben gestaan zonder het ingrijpen van Bernanke (56) en zijn Federal Reserve. Die handhaaft de rente al een jaar lang op nagenoeg nul. De lage rentestand moet de economische schade van de kredietcrisis beperken.

Bernanke werd in 2006 door president George W. Bush benoemd en volgde Alan Greenspan op. Time omschrijft hem als een voorzitter die zich afzijdig houdt van partijpolitiek en ideologie. Het tijdschrift prijst zijn rationele en rustige houding in tijden van economische turbulentie. Bernanke, die ’s avonds het liefst kruiswoordpuzzel oplost met zijn vrouw, is een nerd, vindt Time, maar wel „de machtigste nerd van de planeet.”

Bernanke doceerde jarenlang economie aan gerenommeerde universiteiten als Princeton in New Jersey en Stanford in Californië. Hij ontving de eretitel vlak voordat politici in Washington stemmen over de verlenging van zijn termijn als president van de Fed. De Amerikaanse Senaat besluit vandaag of Bernanke een tweede termijn krijgt.

Alhoewel Bernanke’s herbenoeming nagenoeg zeker is, ligt de Fed onder vuur. Politici hebben kritiek op de grote kapitaalinjecties voor banken. Bovendien bestaat de vrees dat de lage rente een nieuwe bubbel zal creëren.

Het Amerikaanse Congres overweegt een wet in te voeren die de macht van de Fed beperkt. Zo zou het maandelijkse rentebesluit, dat nu achter gesloten deuren wordt genomen, ter controle moeten worden voorgelegd aan een derde partij. De Fed maakt zich zorgen dat de onafhankelijkheid daardoor in gevaar komt.

Gisteren besloten de leden van de Fed unaniem de rente te handhaven op het lage niveau van tussen de 0 en 0,25 procent.