Athene dieper in geldproblemen

De Griekse regering, worstelend met een internationale vertrouwenscrisis, is verder onder druk komen te staan. De kredietwaardigheid van het land is opnieuw verlaagd. Farmaceutische bedrijven beweren dat ze nog 7 miljard euro van de Griekse Staat tegoed hebben.

„We beginnen met een enorm vertrouwenstekort”, zei minister van Financiën George Papaconstantinou tegen de Financial Times. Hij reist Europese hoofdsteden langs in de hoop bij financiële instellingen en regeringen dat vertrouwen enigszins te herstellen. De andere eurolanden denken na over de vraag of en op welke voorwaarden ze Athene willen helpen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde gisteravond de kredietwaardigheid van Griekenland, van A- naar BBB+. Het is de tweede verlaging in een week.

Standard & Poor’s twijfelt sterk of het land erin slaagt op korte termijn de geloofwaardigheid te herstellen. De bezuinigingsplannen die premier Papandreou maandag presenteerde, met veel aandacht voor corruptie en verspilling, „zullen op zichzelf waarschijnlijk niet leiden tot een duurzame vermindering van de overheidsschuld”, schrijft Standard & Poor’s. Bovendien valt veel binnenlands verzet te verwachten.

Grote farmaceutische bedrijven hebben in Brussel formeel protest aangetekend tegen de enorme betalingsachterstand van de Griekse publieke gezondheidszorg. Sinds 2005 is er nauwelijks betaald.

Vandaag zijn journalisten, artsen en havenarbeiders in staking gegaan tegen de bezuinigingplannen. De protestactie was georganiseerd door de communistische vakbond Pame. De twee grootste vakbonden deden niet mee.

Griekenland en euro: pagina 6