Apple iPhone haalt Windows Mobile in

chart_2
Uit een onderzoek van ComScore blijkt dat de Apple iPhone in de Verenigde Staten inmiddels het aantal gebruikers van Windows Mobile is gepasseerd. Dat is een heel andere ontwikkeling dan Microsoft-baas Steve Ballmer het zich begin 2007 voorstelde toen de iPhone werd aangekondigd (zie video). “500 dollar, dat is de duurste telefoon ter wereld? En hij heeft niet eens een keyboard!”

Ook uit deze internationale cijfers blijkt dat Windows Mobile afgelopen jaar veel marktaandeel verloor (-28%). Inmiddels heeft Microsoft toegegeven dat heeft zitten dromen, waardoor smartphones met Windows Mobile als het gaat om gebruiksvriendelijkheid achterlopen op de concurrentie.  Zover, dat zelfs de trouwe zakelijke gebruikers dreigen af te haken omdat ze privé liever een iPhone of Android toestel gebruiken. De problemen worden allengs erger nu blijkt dat Windows Mobile 7, dat mogelijk een gebruiksvriendelijker antwoord op de iPhone zal zijn, uitgesteld is tot eind 2010. Tegen die tijd zal ook het marktaandeel van telefoons met Google Android verder gestegen zijn, niet in de laatste plaats dankzij Google zelf.

Uit het onderzoek blijkt dat RIM BlackBerry in de VS veruit de populairste smartphone is. Nokia is relatief klein in de VS, maar wereldwijd nog wel de grootste smartphonemaker – met een krimpend marktaandeel. Smartphones waren afgelopen jaar de enige toestellen waarvan de verkoopaantallen ondanks de crisis bleven groeien. Inmiddels neemt de markt voor alle mobieltjes weer toe.

    • Marc Hijink