9 virtuele bands

1The Archies is een garageband van fictieve tienerkarakters uit de tekenfilmreeks The Archie Show die populair was eind jaren 60. In België en Nederland scoorden ze in 1969 een grote hit met het nummer ‘Sugar, Sugar’.

2The Bots stamt uit 1992 en noemt zichzelf de eerste virtuele band ter wereld. De band bestaat uit geanimeerde 3D-karakters, die rappen en zingen met behulp van spraaksynthesizers.

3The C’mons is een fictieve band van gebreide poppen, sinds 2006 gebruikt in virale marketingcampagnes van Opel Corsa. De teksten van alle songs bestaan uitsluitend uit het woord C’mon.

4Dethklok is een fictieve death metalband, gecreëerd door Brendon Klein en Tommy Blacha. Het eerste Dethklok-album The Dethalbum kwam uit in 2007.

5 Genki Rockets is een hybride band van onbekende kunstenaars. Het gezicht van de band is de 18-jarige Lumi, een fictief buitenaards meisje, geboren op 11 september 2037.

6 Gorillaz is een virtuele Britse band en een multimediaproject van Damon Albarn (Blur) en Jamie Hewlett uit 1998. Hun debuutalbum Gorillaz werd zes miljoen keer verkocht en bracht een combinatie van rock, hiphop, reggae en dub. In 2005 verscheen de cd Demon Days.

7 Mistula is de eerste virtuele band uit de Filippijnen, ontstaan in 2004. De groep bestaat uit vier poppen. Ze geven commentaar op culturele en religieuze thema’s met muziek, grafische kunst, literatuur en fotografie.

8 Prozzäk was van 1998 tot 2006 een Canadese band, bestaande uit Jay Levine en James Bryan McCollum, beiden ook behorende tot de ‘echte’ band The Philosopher Kings. Virtueel heten ze Simon en Milo. Hun eerste album, Hotshow, is uitgebracht in 1999.

9 Yesterday’s New Quintet is een fictieve groep van Madlib (echte naam: Otis Jackson Jr.), een uit Californië afkomstige hiphopproducer, rapper en dj met meerdere projecten. Het eerste album van Yesterday’s New Quintet Angels without Edges, verscheen in 2001.

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: het coverstuk over de film Avatar, op pagina 4-5.