Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat de inspectie voor de gezondheidszorg nieuwe zorginstellingen het eerste half jaar onaangekondigd gaat controleren. Dat zegt zij naar aanleiding van de sluiting van verslaafdenzorg Winnersway in Leiden wegens ondermaatse zorg. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Terugblik op de gewelddadige revolutie in Roemenië in 1989 waarin de vroegere Nederlandse ambassadeur Coen Stork teruggaat naar Boekarest. Stork begaf zich die dagen tussen de opstandige Roemenen en werd onbezoldigd verslaggever voor buitenlandse media. Hij had uitstekende contacten met de belangrijkste dissidenten en was er daardoor op alle belangrijke momenten bij. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over de aangifte van mishandeling van 49 jongetjes door een koranleraar, verslag van de milieuconferentie in Kopenhagen en een reportage waarin de ecologische voetafdrukken van een Amerikaan, een Keniaan en een Nederlander naast elkaar worden gelegd. Reportage over de feestelijke ingebruikneming van het vroegere HAL-cruiseschip SS Rotterdam. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Drie voorzitters van natuurijsverenigingen praten over marathons op natuurijs. Cabaretier Guido Weijers vertelt over de voorbereidingen op zijn oudejaarsconference 2009. Miss Montreal zingt haar kerstsingle Being alone with Christmas. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Jaap Jongbloed, presentator van het TROS-programma Vermist, vertelt over de gijzeling van een eindredacteur in Egypte, in gezelschap van een moeder wier kind was vermist. Journaliste Marie-Claire van den Berg probeerde zo klimaatzuinig mogelijk te leven en vertelt over haar ervaringen. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

Abenteuer Wissen: Der erste Amerikaner. Wetenschappelijke documentaireserie. Tot voor kort werd verondersteld dat de eerste Amerikanen vanuit Siberië dat continent binnentrokken. Maar recentelijk gevonden oudere skeletresten duiden op vroegere bewoners van Zuidoost-Aziatische oorsprong. ZDF, 22.15-22.45u.

Tempo of a restless soul. Twee jaar lang volgden Manu Riche en Renaat Lambeets de Belgische muzikant Tom Barman, voorman van de groep dEUS. De film toont zowel de publieke als de private Barman, vanaf het verschijnen van de plaat Pocket Revolution in 2006 tot Vantage Point. Canvas, 22.50-0.10u.

Het uur van de wolf: Muzikale ontmoetingen in Amerika. Reportage over de reis van zangeres Ankie Keulens en singer/songwriter Ad van Meurs door het middenwesten van Amerika. De beide leden van de Americanagroep The Watchman reizen met een auto over de lost highways van de heartlands. Regie Drè Didderiëns. Ned.2, 23.05-0.05u.

Alice bei den Waldmenschen. De 28-jarige Alice vertrok naar Borneo om orang-oetanweesjes op te vangen. Hun moeders werden, op zoek naar voedsel, in palmolieplantages doodgeschoten. Haar werk in het opvanghuis is verre van idyllisch: er heerst vooral routine, tucht en massatoerisme: orang-oetan-T-shirts, pluche knuffeldieren en veel geklik van fototoestellen. Haar voorstel om ergotherapie aan de apen te geven wordt geweigerd: dat past niet in het concept. Geen van de medewerkers bekommert zich om de achterliggende oorzaak van het probleem: de palmolieplantages waarvoor de levensruimte van de orang-oetan wordt opgeofferd. ZDF, 1.05-1.35u.

informatief

Goudzoekers. Op zoek naar de waarheid achter economische trends en hypes. Vandaag over de veiligheid van het nieuwe type pinpas dat de banken volgend jaar introduceren, de modedrank prosecco, de uitverkoop, en de gevolgen van de supermarktoorlog voor boeren. Ned.2, 19.25-19.55u.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Twintigjarig jubileum van het jaarlijkse dictee dat deze keer geschreven is door Gerrit Komrij. Bekende Nederlanders en Vlamingen zitten weer in de banken van de Eerste Kamer. Presentatie: Philip Freriks en Martine Tanghe. Ned.1, 20.30-22.15u.

De bovenkamer. Populair-wetenschappelijke talkshow. Presentator Jan Jaap van der Wal praat met bioloog Jelle Reumer over seks. Is er geen makkelijker manier om ons voort te planten?En zijn wij van nature monogaam?Ned.2, 20.50-21.30u.