Van Nieuwenhoven onder druk weg bij De Groene

PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven is vorige week op aandringen van de redactie afgetreden als voorzitter van de stichting Groene Beheer, het stichtingsbestuur van weekblad De Groene Amsterdammer. Van Nieuwenhoven is lijsttrekker van de PvdA in Den Haag voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Ze is zelf afgetreden, benadrukt hoofdredacteur Xandra Schutte van De Groene. „Het is beter als een actief politicus niet nauw betrokken is bij een medium.” Schutte laat in het midden of de redactie Van Nieuwenhoven onder druk heeft gezet. „Er is over gepraat in de vergadering. Daarop trok zij haar conclusies.”

Schutte betreurt het vertrek. „Van Nieuwenhoven is natuurlijk een geweldig boegbeeld voor De Groene, zoals zij een geweldig boegbeeld zal zijn in Den Haag. Als burger vind ik het goed dat zij strijdt tegen de PVV. Maar wij willen als redactie kunnen schrijven wat we willen. Alle schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden.”

Van Nieuwenhoven (66) verwierf bekendheid als voorzitter van de Tweede Kamer. Ook was ze korte tijd voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Ze was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.