Van Gitmo naar cel in Illinois

Een aantal Guantánamo-gevangenen zal overgeplaatst worden naar een gevangenis in de Amerikaanse staat Illinois. Dat staat in een brief die de regering-Obama gisteren vrijgaf. Het plan om de Thomson Correctional Center in Illinois te kopen is een belangrijke stap in het voornemen van president Obama om Guantánamo Bay in Cuba zo snel mogelijk te sluiten. Obama gaf in november voor het eerst toe dat hij met zijn verkiezingsbelofte om het kamp in januari 2010 te sluiten, zal moeten breken. De Amerikaanse regering wil van Thomson de meest streng beveiligde gevangenis in de VS maken. Hoeveel gevangenen uit Cuba precies worden overgeplaatst, is nog niet bekend gemaakt. In de brief, ondertekend door onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton en de minister van Defensie Robert Gates staat dat de president ‘geenszins van plan is om de gevangenen vrij te laten’. (Reuters, BBC)