Universiteit verkoopt panden aan alumni

De Universiteit Leiden verkoopt haar Academiegebouw, de Sterrenwacht en een gedeelte van de Hortus Botanicus aan een stichting waarin oud-studenten van de universiteit (alumni) kunnen deelnemen. De panden aan het Rapenburg en de Witte Singel verwisselen voor 30 miljoen euro van eigenaar. De universiteit huurt de gebouwen voor langere tijd terug van de stichting. Het is de eerste keer dat een Nederlandse universiteit in tijden van afnemende financiële middelen op deze manier geld probeert op te halen.

Minister Plasterk (Cultuur, PvdA) heeft de stichting Belvédère Academia Leiden University eind november de status van cultuurfonds verleend. Dat betekent dat beleggers in het fonds gebruik kunnen maken van een fiscaal gunstige regeling. De obligaties van de stichting kunnen worden uitgegeven zodra de Autoriteit Financiële Markten het prospectus heeft goedgekeurd.

De Leidse universiteit denkt al langer na over manieren om alumni betrokken te houden, ook op financieel gebied, zegt een woordvoerder. „In de VS is het heel gewoon dat afgestudeerden bijdragen aan hun oude universiteit. En daar gaat het om veel grotere bedragen.” De woordvoerder ontkent dat het een teken van armoede is dat de universiteit haar kroonjuwelen in de verkoop doet. Om het geld is het Leiden niet primair te doen, benadrukt zij. „We kunnen als onderwijsinstelling al goedkoop lenen. Deze constructie levert ons wel iets goedkoper geld op, maar heel groot is dat verschil niet. Het gaat ons vooral om de band met onze alumni.”