Trein vol asielzoekers klem in Polen

In Polen is gisteren een trein met 230 asielzoekers uit Tsjetsjenië en Georgië tegengehouden bij de grens met Duitsland. De vluchtelingen wilden naar eigen zeggen naar Straatsburg om te protesteren tegen de slechte omstandigheden in Poolse asielzoekerscentra.

„Varkens krijgen hier beter te eten dan wij”, zei een Tsjetsjeense vluchteling tegen de Poolse nieuwszender TVN24. „Kinderen kregen yoghurt waarvan de datum bijna of al was verlopen. De mensen hier zijn normaal, maar de autoriteiten begrijp ik niet.” Achter de treinramen hielden de asielzoekers borden omhoog met teksten als ‘SOS’ en ‘We are the people’.

De vluchtelingen waren afkomstig uit een asielzoekerscentrum in Radom, honderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Warschau. Ze werden tegengehouden in Zgorzelec, een grensstad in het zuidwesten, omdat ze niet in het bezit waren van de vereiste papieren om het land te verlaten en ook geen treinkaartjes hadden.

Na lang onderhandelen met grenswachters werden ze in bussen afgevoerd naar tijdelijke opvangplaatsen. Een woordvoerder van de Poolse grenswacht kon gisteren niet zeggen of de vluchtelingen meteen terug naar Radom gaan. „We moeten vaststellen wat voor documenten ze hebben. In de groep bevinden zich hele gezinnen en bijna zestig kinderen.

Een Tsjetsjeense mensenrechtenactivist in Moskou verklaarde tegenover persbureau Reuters dat de vluchtelingen vooral bang zijn dat ze terug worden gestuurd naar Rusland. Maar volgens de Poolse grenswacht lopen de asielzoekers juist nu, na hun poging om illegaal de grens over te steken, meer risico om te worden teruggestuurd.