Sneeuw

Na een nacht met lichte tot matige vorst – in Groningen werd het min 9,2 graden – volgt vandaag en morgen sneeuw. Een klein lagedrukgebied op de Noordzee trekt gestaag langs de kust naar het zuiden. Uit de bewolking gaat het vanavond en vannacht sneeuwen. Doordat het bewolkt is wordt het komende nacht minder koud dan afgelopen nacht met minima van 3 of 4 graden in het oosten tot 0 graden vlak aan zee.

Ook morgen valt er op veel plaatsen sneeuw. Pas tegen de avond wordt het vanuit het oosten droog. Op sommige plaatsen kan zich een sneeuwdek van enkele centimeters vormen. De temperaturen komen maximaal uit rond het vriespunt, door een matige en aan zee vrij krachtige zuidoostenwind voelt het nog kouder aan.

Vrijdag vallen alleen langs de noordkust nog enkele sneeuwbuien. Elders is het droog met een mix van wolken en zon. Na een nacht met lichte tot matige vorst blijft het ook overdag vrijwel overal vriezen. De nacht naar zaterdag is ook koud, boven een sneeuwdek kan het tijdens opklaringen matig en lokaal streng gaan vriezen.

Zaterdag draait de wind naar het westen en wordt minder koude lucht aangevoerd waardoor de vorst in de nacht wordt getemperd en de temperaturen overdag op steeds meer plaatsen in de plus stijgen. Tevens komen vanaf de Noordzee storingen met zaterdag en zondag winterse buien.