Ophef over uitdelen korans

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie, CU) is in verlegenheid gebracht door de gift van 200 korans van in Uruzgan gelegerde Nederlandse militairen aan het Afghaanse leger. Het ministerie van Defensie maakte de overdracht van de korans gistermorgen zelf bekend met een persbericht. Enkele uren later liet minister Van Middelkoop weten „niet gelukkig” te zijn met deze geste. Hij zei niet te twijfelen aan de goede bedoelingen, maar vond een dergelijk cadeau „niet voor herhaling vatbaar”. In de Tweede Kamer hadden PVV en SGP toen al verontwaardigd gereageerd. Volgens PVV-leider Geert Wilders is sprake van „beschamende vorm van islampropaganda door het Nederlandse leger”. Hij vindt dat elke uitgedeelde koran weer moet worden ingenomen. De SGP noemt het uitdelen van de korans „onbegrijpelijk en ongelukkig”. De korans zijn bestemd voor privégebruik door Afghaanse militairen. (NRC)