Nederland kort

Hoek van Holland verzet zich tegen conclusies COT

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Hoek van Holland verzet zich tegen de conclusie van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) dat de Rotterdamse deelgemeente bij het ontspoorde strandfeest van 22 augustus onvoldoende oog heeft gehad voor de veiligheid. Dat schrijft het bestuur in een gisteren verstuurde brief aan de Rotterdamse gemeenteraad, die morgen debatteert over de bevindingen van het COT. Volgens deelgemeentevoorzitter Paddy Roomer (PvdA) heeft zijn bestuur in de aanloop naar het fatale dancefeest alles in het werk gesteld om ongeregeldheden te voorkomen. In een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, gedateerd op 8 juni van dit jaar, drong hij juist aan op extra veiligheidsmaatregelen.

Lees de brief na op nrc.nl/binnenland

Elite kan luxueus afkicken op Curaçao

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Jellinek bouwt een alcohol- en drugsafkickkliniek voor de elite op Curaçao. De zeer luxe kliniek is voor rijke Nederlanders als managers, politici en artiesten die anoniem willen afkicken van hun alcohol- of cocaïneverslaving. De privékliniek, Jellinek Retreat, krijgt een subsidie van 600.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. De rijke verslaafden betalen 600 euro per dag voor de behandeling, die vier tot zes weken duurt. De 24 appartementen worden gebouwd op de Westpunt, de rustigste plek van het eiland. Bewoners hebben uitzicht op de Caribische Zee en kunnen er in hun vrije uren snorkelen of naar het dichtbij gelegen strand. Twee weken geleden is Jellinek Retreat begonnen met de werving van patiënten: alle huisartsen werden aangeschreven, zegt directeur Mark Schramade.

Tilburgers bekennen fatale vechtpartij

Tilburg. De twee Tilburgers die maandag werden aangehouden voor de vechtpartij die zondag het leven kostte van een 23-jarige man, hebben hun betrokkenheid bekend. De politie heeft dat gisteren verklaard. Over hun motief doet de politie nog geen mededelingen. De man overleed zondag in het ziekenhuis nadat hij zaterdagmiddag op het Textielplein klappen kreeg van de verdachten (26 en 29 jaar). De politie gaat ervan uit dat hij geen willekeurig slachtoffer was. De verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. (ANP)

Homohuwelijk op Antillen en Aruba

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Tweede Kamer wil dat het voor homoseksuele paren straks ook mogelijk is om te trouwen op de Nederlandse Antillen en Aruba. Een meerderheid van de Kamer steunde gisteren de motie van GroenLinks, VVD en PvdA, waarin het kabinet wordt opgeroepen zich hiervoor in te zetten. Tot nu toe weigeren de autoriteiten van de Nederlandse Antillen en Aruba het homohuwelijk te voltrekken.

‘Hogere numerus fixus geneeskunde’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De numerus fixus voor de studie geneeskunde moet worden verruimd van 2.850 naar 3.100 studenten, een stijging van 9 procent. Dat adviseerde het Capaciteitsorgaan gisteren aan minister Plasterk (Onderwijs, PvdA). Het Capaciteitsorgaan, dat verantwoordelijk is voor het opstellen van ramingen voor de opleidingscapaciteit van de medische vervolgopleidingen, stelt dat te weinig basisartsen doorstromen naar een specialisatie.