Nederland & Europa kort

Brussel positief over hervormingsplan tekort Griekenland

Brussel. De Europese Commissie vindt maatregelen die de Griekse premier George Papandreou heeft aangekondigd om het overheidstekort terug te dringen „stappen in de goede richting”. Eurocommissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) heeft dat gisteren gezegd. Papandreou kondigde maandagavond forse saneringen aan om het overheidstekort in 2013 weer onder de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen. Nu ligt het Griekse tekort nog boven de 12 procent. Papandreou wil onder meer de overheidsuitgaven drastisch verlagen en via een heffing op bankbonussen de belastingopbrengsten verhogen. Griekenland heeft van Brussel de opdracht gekregen snel orde op zaken te stellen. De EU-ministers van Financiën toonden zich onlangs geschokt toen bleek dat Athene zijn financiële situatie veel te rooskleurig had voorgesteld. (ANP)

Kroes steunt beleid woningcorporaties

BRUSSEL. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) gaat akkoord met het Nederlandse beleid voor woningcorporaties. Een lang slepende discussie met Brussel of er sprake is van verboden staatssteun, is daarmee van de baan. Kroes heeft haar besluit gisteren officieel bekendgemaakt. Minister Eberhard van der Laan (Wonen, PvdA) meldde in oktober al aan de Tweede Kamer dat hij een akkoord had bereikt met de eurocommissaris. Kroes neemt genoegen met een aantal aanpassingen van Nederland, waardoor het systeem volgens haar doorzichtiger wordt en meer toegespitst op de sociaal zwakkeren. Ook keurt zij goed dat Nederland de komende tien jaar 250 miljoen euro uittrekt voor sociale huisvesting in probleemwijken. (ANP)

Campagne over rechten passagiers

STRAATSBURG. Brussel begint een campagne om passagiers bewuster te maken van hun rechten. Reizigers van vliegtuigen en internationale treinen hebben recent meer recht gekregen op vergoeding bij vertragingen en verlies van bagage. Zo hebben grensoverschrijdende treinpassagiers sinds kort altijd recht op vergoeding bij meer dan een uur vertraging. Bij beschadigde bagage moet de spoormaatschappij tot 1.300 euro vergoeden. Bij vliegreizen hebben passagiers sinds kort recht op vergoeding bij meer dan drie uur vertraging. Eurocommissaris Tajani (Transport) heeft een top twaalf met aanbevelingen voor reizigers opgesteld. Hij lanceert ook een inspraakronde over de toegenomen rechten. (ANP)

Meer informatie via:nrcnext.nl/links

Grafimedia wil hulp EU voor medewerkers

DEN HAAG. De grafimediabranche vraagt voor ongeveer drieduizend medewerkers die met ontslag worden bedreigd, steun uit het Europese globaliseringsfonds aan. Met de EU-steun wil het zogeheten A&O Fonds Grafimedia het overtollige personeel via om- en bijscholing geschikt maken voor ander werk. Het globaliseringsfonds is ingesteld om negatieve effecten van de toegenomen wereldhandel op te vangen. Dit jaar zijn de voorwaarden aangepast wegens de economische crisis. (ANP)