Na 245 peddeldagen weer in Melbourne

Als eerste vrouw peddelde Freya Hoffmeister Australië rond. Een groot deel van de laatste 4.000 kilometer kampte ze met tegenwind. In een recordtijd keerde ze terug in Melbourne.

De Duitse marathon-kanovaarster Freya Hoffmeister is erin geslaagd als eerste vrouw rond Australië te peddelen, in een 5,5 meter lange zeekajak. Ze is de tweede mens die deze tocht volbracht. Hoffmeister finishte gisteren na 332 dagen, waarvan 245 ‘peddeldagen’. Haar voorganger, de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Paul Caffyn in 1981, deed er 361 dagen over, waarvan hij er 257 daadwerkelijk in zijn boot zat.

De 44-jarige ijsverkoopster uit het Noord-Duitse Hussum arriveerde gisteren bij het startpunt Queenscliff bij Melbourne. Daar was ze op 18 januari vertrokken. Ruim driekwart van de ‘Race around Australia’ voer Hoffmeister solo met een volledig beladen boot. Alleen de afgelopen maanden, langs de 4.000 kilometer lange, onherbergzame en dunbevolkte zuidkust, had ze grotendeels een begeleidende auto voor het vervoer van haar kampeerspullen, voedsel en drinkwater.

Hoffmeister is wereldwijd beroemd in kanokringen. Ze peddelde eerder in haar eentje rond IJsland, en om het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Verder geniet ze, ook in Nederland, enige bekendheid vanwege haar eskimoteer-clinics. Ze leert deelnemers binnen een half uur het trucje om jezelf met boot en al weer overeind te krijgen na een duikeling.

Velen volgden het ‘rondje Aus- tralië’ dagelijks via internet. Vanuit haar tentje in de bush hield ze de wereld via satelliettelefoon en laptop op de hoogte van haar vorderingen. Gisteren heel kort: „Job Done”, schreef ze. En de belofte dat, als iemand haar de komende 27 jaar nadoet, zij aan de finish zal staan.

De laatste 4.000 kilometer kampte Hoffmeister met veel tegenwind. Soms was ze na een lange dag peddelen slechts 25 kilometer gevorderd. Grootste uitdaging waren de Bunda en Baxter Cliffs, over een afstand van circa 400 kilometer loodrecht uit de oceaan oprijzende rotsen, met vrijwel geen mogelijkheden om aan land te gaan. Het was bij deze kliffen aan de Australische zuidkust steeds wachten op geschikte ‘weervensters’ die het mogelijk maakten een paar dagen en nachten in de boot te verblijven. Het laatste stuk van de kliffen was er zo veel rugwind dat Hoffmeister alleen maar hoefde bij te sturen op de metershoge deining.

Overigens is het record van Hoffmeister aanvechtbaar. Caffyns voer in 1981 15.166 kilometer. Hij volgde de hele kustlijn, Hoffmeister deed regelmatig ‘crossings’; de Golf van Carpentaria ging ze in acht dagen en zeven nachten non-stop over en zo sneed ze circa 1.000 kilometer af. Het rondje van Hoffmeister was ‘slechts’ 13.790 kilometer.

Paul Caffyn legde 28 jaar geleden per peddeldag 59 kilometer af, Hoffmeister 56,2. Daar staat tegenover dat Caffyn ruim driekwart van zijn reis een ‘volgauto’ had en dus grotendeels onbeladen kon varen, wat circa 75 kilo scheelt. „Alsof je slechts met een flesje water een marathon loopt, in plaats van met volle bepakking”, schrijft een Hoffmeister-adept op haar blog.

    • Ad Moerman