Limburg roept 2010 uit tot jaar van Toon

Het komende jaar moet een Toon Hermans-jaar worden. Onder het motto Toon 2010 wordt alom herdacht dat de cabaretier tien jaar geleden, in april 2000, op 83-jarige leeftijd overleed. Hermans’ geboortestad Sittard, waar hij ook werd begraven, speelt een hoofdrol in het programma. De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen dragen 150.000 euro aan de activiteiten bij.

De plannen zijn vandaag bekendgemaakt in theater Carré in Amsterdam, waar ook een nieuw luisterboek met Hermans-teksten ten doop werd gehouden.

Museum Het Domein in Sittard, vlakbij het huis waar Toon Hermans als kind heeft gewoond, biedt een half jaar lang onderdak aan een Toontentoonstelling met schilderijen, theaterattributen en fragmenten uit zijn werk. Youp van ’t Hek verricht op 25 april de opening. In het Stadspark wordt in de zomer een humorfestival georganiseerd, met een Italiaans circus in commedia dell’arte-stijl, en op de Markt vindt een muziekgala plaats dat ook op de televisie wordt uitgezonden.

Los van de Sittardse initiatieven staat de musical Toon, geproduceerd door het theaterbedrijf V&V van Roel Vente en Albert Verlinde, die op 9 december 2010 in première gaat – niet in Limburg, maar in Tilburg – en daarna een landelijke tournee maakt. Alex Klaassen treedt op in de titelrol en Wieneke Remmers speelt Hermans’ vrouw Rietje. In september verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar een biografie over Toon Hermans, geschreven door Jacques Klöters.

Op het nieuwe luisterboek van uitgeverij Rubinstein (getiteld De liefde) worden tot dusver onbekende teksten van de cabaretier voorgelezen en gezongen door Chantal Janzen, Willem Nijholt en Toon-zoon Maurice Hermans.

    • Henk van Gelder