Kort nieuws Kunst

‘Up in the air’ aan kop bij nominaties Golden Globes

Beverly hills, 16 dec. - Up in the air heeft zes nominaties ontvangen voor een Golden Globe, de belangrijke Amerikaanse prijs voor film- en televisieproducties. Bij de tv-series was er geen duidelijke leider. De als beste genomineerde series, Big Love, Dexter, House, Mad Men en True Blood, kregen allemaal ook nominaties voor een of meer acteurs. Bij de komedies zijn 30 Rock, Entourage, The Office, Glee en Modern Family genomineerd. Op de laatste twee na zijn alle drama- en komedieseries op de Nederlandse tv te zien. Dat geldt ook voor Little Dorrit, genomineerd als beste miniserie, dat sinds deze week ’s middags door de NCRV wordt uitgezonden op Nederland 2. Bij de fimls werden naast het recessiedrama Up in the air met George Clooney, ook Avatar, The Hurt Locker, Inglorouis Basterds en Precious genomineerd. Kans op de Globe voor beste filmacteur of -actrice maken onder anderen George Clooney, Colin Firth, Tobey Maguire, Sandra Bullock, Helen Mirren en Gabourey Sidebe. (AP)

Nominatie Berlijn voor film Polanski

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 16 DEC. - De nieuwe film van regisseur Roman Polanski, The Ghost Writer, is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Berlijn in februari 2010. Er was onduidelijkheid ontstaan of de regisseur de film zou kunnen voltooien, nadat hij eerder dit jaar in Zwitserland werd opgepakt wegens een zedenzaak met een minderjarige vrouw uit de jaren zeventig. Polanski heeft inmiddels huisarrest in zijn Zwitserse vakantiewoning. De film The Ghost Writer is gebaseerd op de politieke roman over Tony Blair The Ghost van Robert Harris.